Stuttgart

Stuttgart Schlossplass om kvelden. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Stuttgart er en by sørvest i Tyskland, og er hovedstad i delstaten Baden-Württemberg. Byen ligger 245 meter over havet, i en liten sidedal til Neckardalen. Stuttgart har 634 830 innbyggere (2018).

Faktaboks

Uttale
stˈuttgart

Næringsliv

Byen er et kommunikasjonsknutepunkt med elvehavn, jernbane og internasjonal flyplass, og er et av Sør-Tysklands viktigste industri- og handelssentra. Industrien omfatter særlig biler, elektrotekniske artikler, maskiner, optikk, bryggerivirksomhet, tekstiler og konfeksjon. Blant store industriselskaper i byen er Bosch, Daimler og Porsche. Videre har Stuttgart en betydelig trykkeri- og forlagsvirksomhet.

Kultur og utdanning

Stuttgart er en ledende forskningsby med to universiteter, kunstakademi, høyskole for musikk og teaterkunst, en rekke andre faghøyskoler og flere nasjonale forskningsinstitutter.

Byen huser opera, ballett, filharmoni, planetarium, flerfoldige teatre og konsertarenaer. Blant de mange museene er Mercedes-Benz-museet og Staatsgalerie Stuttgart særlig kjent.

Fotballklubben VfB Stuttgart har vært tysk mester fem ganger mellom 1950 og 2007.

Bybeskrivelse

Altes Schloss, bygget mellom 1553 og 1578, er et landemerke i sentrum, og rommer i dag et arkeologisk og historisk museum. Neues Schloss, påbegynt i 1746, ligger få meter fra det gamle slottet. Flere slott på høydene i omegnen er bevart, blant annet det nyklassisistiske Schloss Rosenstein i nord, som nå er naturvitenskapelig museum. Det viktigste historiske kirkebygget er Stiftskirche fra 1321. Andre fremtredende byggverk inkluderer rådhuset fra 1956, konserthuset Liederhalle, statsteateret og folkebiblioteket fra 2011.

På Schillerplatz står Bertel Thorvaldsens monument over Friedrich Schiller. Byen har siden 2010 vært i stor forandring som følge av det inngripende trafikk- og byplanprosjektet Stuttgart 21, som blant annet skal gjøre hovedjernbanestasjonen til en underjordisk gjennomgangsstasjon.

Historie

Markgreven av Baden grunnla byen på 1200-tallet, men Stuttgart skal ha oppstått som et stutteri allerede omkring 950. Fra 1300-tallet var byen residens for grevene, og fra 1495 for hertugene av Württemberg. Stuttgart ble hovedstad i kurfyrstedømmet i 1802 og i kongeriket Württemberg fra 1806. Byen fikk en sentral beliggenhet da jernbanene kom, og før 1850 var industrien i sterk vekst.

Den gamle nabobyen Cannstatt ble innlemmet i 1905. Etter andre verdenskrig ble Stuttgart igjen regional hovedstad til tross for de store ødeleggelsene byen var blitt utsatt for. Befolkningstallet økte fra 266 000 i 1945 til 520 000 i 1951.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg