Curitiba

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Curitiba er hovedstad og største by i delstaten Paraná i sørøstlige Brasil. Byen ligger på et platå 934 meter over havet, 100 kilometer vest for havnebyen Paranaguá. Curitiba har status som nasjonal metropol, med 1 948 626 innbyggere innenfor kommunegrensen og om lag 3,5 millioner mennesker i storbyregionen som omfatter 29 kommuner (IBGE, estimat for 2020).

Faktaboks

Uttale
curitˈiba

I Brasil skårer Curitiba høyt på den internasjonale levekårsindeksen HDI, med høy livskvalitet og best organisert trafikkplanlegging. Byen er verdenskjent for sine løsninger på storbyproblemer som ellers er typiske for utviklingsland. Curitiba er et handels- og finanssenter med eksport av kaffe, maté, tømmer og frukt. Industrien er mangesidig, med produksjon av papir, tekstiler, møbler, oljeprodukter, kjemikalier og biler.

Historie

Gullgravere grunnla bosettingen Nossa Senhora da Luz dos Pinhais i 1654, som fikk navnet Curitiba i 1693. Curitiba fikk bystatus i 1842, og etter at Paraná ble utskilt fra provinsen São Paulo i 1853 ble Curitiba hovedstad i den nye provinsen. Under siste del av 1800-tallet var det stor innvandring av tyskere, slavere og italienere; på 1900-tallet mange japanske og syriske immigranter. Jernbanestrekningen fra Paranaguá til Curitiba ble åpnet i 1885. På begynnelsen av 1900-tallet ble det etablert en innbringende industri for prossesering av yerba mate. Kaffeproduksjon ble viktig etter andre verdenskrig, og særlig fra 1940 har byen hatt stor økonomisk og befolkningsmessig vekst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg