Frikirken

Frikirkens logo

Frikirken
Av .

Artikkelstart

Frikirken, offisielt kalt Den Evangelisk Lutherske Frikirke, profilert til daglig som Frikirken, er et landsdekkende kirkesamfunn med over 82 menigheter og om lag 19 500 medlemmer (2018). Frikirken bygger på den evangelisk lutherske bekjennelse, i likhet med Den norske kirke. Hovedskillet er kirkeordningen. Det er medlemmene i Frikirken som selv bestemmer i kirken. Kirken ledes av en synode som består av utsendinger fra alle menighetene. En slik kirke kaller vi synodisk.

Faktaboks

Også kjent som

Frikirken. Dens offisielle navn er «Den Evangelisk Lutherske Frikirke», på nynorsk «Den Evangelisk Lutherske Frikyrkja», på engelsk «The Evangelical Lutheran Free Church of Norway».

Frikirkens menigheter driver et omfattende fellesarbeid: Frikirkens Israels- og Ytremisjon driver misjonsarbeid i andre land, mens Landsmisjonen, Frikirkens indremisjonsarbeid, prioriterer evangelisering og menighetsbygging i Norge. For barn og ungdom (FriBU) er det både store fellesarrangement og allsidige tilbud. Disse varierer fra menighet til menighet. Frikirken driver også Fredtun folkehøyskole og Frikirkens studiesenter. Hovedkontoret ligger i Oslo.

Frikirkens første menighet ble dannet i Moss i 1877. Tilhengerne var misfornøyde med statens og prestenes sterke kontroll. De ønsket en friere kirke etter inspirasjon fra den reformerte frikirken i Skottland.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Borgen, Peder & Brynjar Haraldsø, red.: Kristne kirker og trossamfunn, 1993, 95-109, isbn 82-519-1137-0, Finn boken
  • Midt i livet: Den evangelisk lutherske frikirke: 1877-2002, 2002, isbn 82-90568-03-7, Finn boken
  • Sødal, Helje Kringlebotn, red.: Det kristne Norge, 2002, 139-47, isbn 82-7634-354-6, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg