Clara Zetkin

Faktaboks

Clara Zetkin
Clara Eisner Zetkin
uttale:
zˈetkin
født:
1857
død:
1933

Clara Zetkin (til venstre) og Rosa Luxemburg på vei til kongress i Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD). Magdeburg, 1910. Bildet er offentlig eiendom fordi opphavsretten har utløpt, og opphavspersonen er anonym.

Clara Zetkin og Rosa Luxemburg
Av .

Byste av Clara Zetkin i Dresden (Tyskland). Av Daniel Weigelt, tilgjengelig under GNU Free Documentation License.

.
Lisens: fri

Clara Zetkin var en tysk feminist, lærer og politiker. Hun er kjent som marxistisk teoretiker og som initiativtakeren bak den internasjonale kvinnedagen.

Zetkin var utdannet ved Leipzigs lærerinnehøgskole, og sluttet seg allerede i 1881 til det nydannede sosialistpartiet, der hun møtte den russiske revolusjonære Ossip Zetkin. Hun tok hans navn, men giftet seg ikke, og forble slik tysk statsborger. De levde i eksil i Paris og senere Sveits. Etter hans død reiste hun i 1889 tilbake til Tyskland.

Som en av de få kvinnelige delegatene til Den annen Internasjonales stiftelseskongress i Paris holdt hun en av sine første store taler om kvinners frigjøring som en del av den sosialistiske kampen. Samme år utgav hun sitt teoretiske hovedverk Die Arbeiterinnen- und Frauenfrage der Gegenwart («Vår tids arbeiderkvinnespørsmål»).

Zetkin var redaktør for det nye sosialistiske kvinnetidsskriftet Die Gleichheit («Likheten») fra 1892, til hun i 1917 ble avsatt på grunn av sin agitasjon mot krigen. Tidsskriftet hadde stor betydning for spredningen av både feministiske og sosialistiske ideer. I 1907 var hun initiativtager og leder av den internasjonale sosialistiske kvinnekongressen, og 1910 fremmet hun på den internasjonale sosialistiske kvinnekongressen i København forslag om å opprette Den internasjonale kvinnedagen (8. mars).

Under første verdenskrig var hun, sammen med Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht, blant de få pasifistiske sosialdemokratene. Disse gikk sterkt imot partiets holdning til krigen, og sammen bygde de opp en sosialistisk bevegelse mot krigen, spartakister, som i 1918 ble omdannet til Tysklands kommunistiske parti. Zetkin satt som representant for kommunistpartiet i Riksdagen helt fra 1920, til hun holdt sin siste tale til forsamlingen bare måneder før hun døde i 1933 (for øvrig Riksdagens siste samling før brannen 27. februar 1933). Fra 1921 var hun leder av Kominterns internasjonale kvinnesekretariat, og hun var også medlem av Kominterns eksekutivkomite og presidium.

Clara Zetkin var et briljant marxistisk teoretiker, så vel som en polemisk foredragsholder og skribent. Som sosialistisk feminist trodde hun at kvinners yrkesdeltagelse og juridiske likestilling mer eller mindre automatisk ville lede til kvinners politiske og sosiale likestilling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg