spartakister

Rosa Luxemburg (stående til høyre) taler på et møte i Jena i 1905.
Av /NTB scanpix.
Spartakister kontrollerer en gate i Berlin under spartakistopprøret i januar 1919.

Artikkelstart

Spartakister var ytterste venstre fløy av det tyske sosialdemokratiske parti under første verdenskrig. Gruppens betydeligste medlemmer var Karl Liebknecht, Rosa Luxemburg og Franz Mehring. Programmet ble utformet i 1916 i de såkalte Spartacus-brevene, som utkom pseudonymt og for en vesentlig del var skrevet av Rosa Luxemburg.

Faktaboks

Uttale
spartakˈister
Etymologi
etter Spartacus
Også kjent som
Spartakusforbundet

Spartakistene ville føre revolusjonær klassekamp både mot krigen og mot det kapitalistiske samfunn, med sikte på en sosialistisk revolusjon bygd på proletariatets diktatur. Spartakistene stod i forbindelse med og var påvirket av det russiske bolsjevikpartiet, men var motstandere av bolsjevikpartiets strenge demokratiske sentralisme. Frem til revolusjonen i Tyskland november 1918 arbeidet spartakistene innenfor det «uavhengige» sosialdemokratiske partiet (USPD). Etter revolusjonen kom det til brudd, og 1. januar 1919 dannet spartakistene og enkelte andre revolusjonære grupper Tysklands kommunistiske parti (KPD).

Under det mislykkede spartakistopprøret samme måned ble både Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht arrestert av regjeringstroppene og myrdet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg