Friedrich Engels

SCODE. Begrenset gjenbruk

Friedrich Engels, tysk filosof og politiker. Han bodde lenge i England, hvor han som funksjonær og senere som aksjonær i en fabrikk i Manchester lærte forholdene ved industribedrifter i 1840-årenes England å kjenne. Han ble kjent med Karl Marx i 1842, og i 1844 inngikk de et intimt samarbeid. Sammen med Marx er Engels grunnleggeren av den marxistiske dialektiske materialisme.

Sammen med Marx skrev han en rekke av de klassiske marxistiske verkene, for eksempel Den hellige familie (1845), Den tyske ideologi (1846, utgitt 1932) og Det kommunistiske manifest (1848). Etter Marx' død utgav han 2. og 3. bind av Marx' hovedverk Kapitalen.

Selv står Engels som forfatter av en rekke viktige verker, for eksempel Die Lage der arbeitenden Klasse in England (1845), Grundsätze des Kommunismus (1847), som var et viktig forarbeid til Det kommunistiske manifest, Die Entwicklung des Sozialismus von der Utopie zur Wissenschaft (1882, norsk oversettelse i 1947) og Der Ursprung der Familie, des Privateigentums und des Staates (1884).

Engels' filosofiske utgangspunkt var i venstre-hegelianismen. Han har hatt stor betydning for den marxistiske politiske økonomi. De historiske arbeidene hans om opprinnelsen til familien, privateiendommen og staten har blitt mye lest i kvinnebevegelsen. Innen marxistisk filosofi har teoriene hans om naturens dialektikk vært omstridt, og kritikere har hevdet at han her står i motsetning til Marx. Engels står ved siden av Marx som den moderne sosialismes betydeligste teoretiker.

Den mest utførlige samling av hans verker finnes i samleutgaven K. Marx und Fr. E.s Werke, 42 bd., 1960–70.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.