Charles Mackerras

Faktaboks

Charles Mackerras

Alan Charles Maclaurin Mackerras

Uttale
mackˈerras
Født
17. november 1925, Schenectady, New York, USA
Død
14. juli 2010, London, Storbritannia

Artikkelstart

Charles Mackerras var en australsk dirigent, en av de ledende i sin generasjon. Mackerras var en sentral dirigent ved English National Opera og ved Covent Garden-operaen. Han var den første australske sjefdirigenten ved Sydney Symphony Orchestra og gjestedirigent ved en rekke orkestre.

Mackerras var etablert i Storbritannia fra 1947. Han forbindes særlig med operaene til Wolfgang Amadeus Mozart og Leoš Janáček, foruten engelsk repertoar. Han ble adlet til Sir i 1979.

Bakgrunn og utdannelse

Mackerras ble født i USA av australske foreldre og kom til Sydney som to-åring. Familien var kvekere. Han var et musikalsk vidunderbarn, lærte klaver og fløyte og komponerte en klaverkonsert som 12-åring.

Mackerras studerte ved konservatoriet i Sydney fra 1941. Han var samtidig oboist i teaterorkestre og ballettrepetitør, og spilte etter hvert obo i Sydney Symphony Orchestra hvor Malcom Sargent dirigerte.

Karriere

Mackerras utvandret til Storbritannia i 1947 for å bli dirigent. Han fant arbeid i orkesteret ved det daværende Sadler’s Wells-teatret. Han ble interessert i tsjekkisk musikk, særlig komponisten Antonín Dvořák, og på stipend fikk han studere ved musikkakademiet i Praha 1947–1948. Her hadde han Václav Talich som lærer i direksjon.

Tilbake i London i 1948 ble han dirigent ved Sadler’s Wells. Mackerras kom til å ha et langvarig forhold til denne operascenen, også etter at den ble omorganisert og skiftet navn til English National Opera i 1974. Her ledet han forestillinger av et variert repertoar, men han vant et tidlig ry med operaene til Wolfgang Amadeus Mozart. Mackerras ble en tidligmusikk-pionér ved å gjøre historiske studier, blant annet til en oppsetning av Figaros bryllup i 1955.

I 1959 gjorde han en bemerket innspilling av Water Music av Georg Friedrich Händel med den opprinnelige instrumenteringen for stort treblåserensemble.

Mackerras dirigerte også lettere musikk. Sammen med koreografen John Cranko laget han i 1951 balletten Pineapple Poll, som var basert på tekster av W. S. Gilbert og musikk av Arthur Sullivan. Den ble en stor suksess og ble satt opp verden over, blant annet ved Den Norske Opera & Ballett i 1976. Mackerras var i to sesonger 1954–1956 dirigent for underholdningsorkesteret BBC Concert Orchestra.

Mackerras beholdt gjennom hele karrieren et nært forhold til de såkalte Savoy-operettene til W. S. Gilbert og Arthur Sullivan. Han ledet oppførelser av dette repertoaret ved D’Oyly Carte-selskapet i London og gjorde plateinnspillinger. Da Mackerras ledet en forestilling av operetten The Yeoman of the Guard ved Covent Garden-operaen i 1995 (i et gjestespill fra Welsh National Opera) var det første gangen en Gilbert og Sullivan-operette var spilt her.

Mackerras gjorde sin debut ved Covent Garden-operaen i 1964 og ledet et stort antall forestillinger frem til sin død i 2010, særlig av Wolfgang Amadeus Mozart og Giuseppe Verdi. På Covent Garden-operaen gjorde han også en særlig innsats for Leoš Janáček hvis operaer han hadde lært å kjenne i læretiden hos Václav Talich. Han ledet den britiske premieren på Kát’a Kabanová på Sadler’s Wells allerede i 1951, og ledet mange oppsetninger gjennom hele karrieren.

Mackerras var musikksjef ved Staatsoper Hamburg 1965–1969. I 1972 gjorde han sin debut ved Metropolitan Opera i New York og ledet om lag 60 forestillinger her frem til 2002. Han var 1987–1992 musikksjef ved Welsh National Opera i Cardiff.

Mackerras gjestet blant annet ved Tsjekkisk Filharmonisk Orkester i Praha og ved Wienerfilharmonien. Gjennom årene ledet han over femti konserter ved festspillene i Edinburgh. Han var sjefdirigent for Sydney Symphony Orchestra 1982–1985, som den første australieren som hadde denne posten. Han var fra 1987 dirigent ved Orchestra of the Age of Enlightenment hvor han ble emeritus i 2007.

Mackerras var aktiv helt til han døde i 2010, som en ettertraktet gjestedirigent ved blant annet Philharmonia Orchestra i London (som han dirigerte allerede i 1955) og ved Glyndebourne-festivalen.

Plateinnspillinger

Med Wienerfilharmonien gjorde Mackerras en serie kritikerroste innspillinger av Leoš Janáčeks operaer for Decca Records. Han spilte inn åtte av operettene til W. S. Gilbert og Arthur Sullivan og ellers et sammensatt operarepertoar som innbefatter Robert Deveraux av Gaetano Donizetti, Rusalka av Antonín Dvořák og Gloriana av Benjamin Britten.

Berømmet ble også hans innspillinger av oratorier av Georg Friedrich Händel, blant annet Messias, Saul og Israel i Egypt som han ledet med en lettere orkesterklang og friske tempi.

Mackerras spilte inn samtlige av symfoniene til Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven og Johannes Brahms, foruten musikk av komponister som Edward Elgar, Gustav Mahler, Richard Strauss og Jean Sibelius.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Simeone, Nigel og John Tyrell (red.): Charles Mackerras, 2015, isbn 978-1843839660, Finn boken
  • Phelan, Nancy: Charles Mackerras: A Musician’s Musician, 1987, isbn 0-575-03620-6, Finn boken
  • Priest, Joan: Gentlemen and Scholars: A Biography of the Mackerras Family, 1986, isbn 0-864-39-013-0, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg