John Cranko

Faktaboks

John Cranko
Uttale
krˈæŋkou
Født
1927
Død
1973

Artikkelstart

John Cranko var en britisk ballettdanser, koreograf og ballettsjef. Han ble født i Sør-Afrika, og der skapte han i 1942 sin første ballett til Stravinskijs Historien om en soldat. I 1946 kom han til Sadlers' Wells-skolen i London, hvor han samme år viste sitt koreografiske talent med Tritsch-Tratsch.

Cranko var ved Royal Ballet frem til 1960. Her skapte han verk som Pineapple Poll (1951), The Lady and the Fool (1954) og The Prince of the Pagodas (1957). Allerede da han var 30 år hadde han etablert seg som en av de mest fruktbare koreograf-begavelser i sin generasjon.

Sin betydeligste innsats gjorde han imidlertid som leder av balletten i Stuttgart fra 1961 til sin død. Under sin tid i Vest-Tyskland koreograferte han også for andre tyske ensembler (Berlin, München, Köln) og brakte dermed tysk ballett inn i den moderne internasjonale tradisjon.

John Cranko var en av de få samtidige som behersket handlingsballetten i stort helaftensformat, og han skapte ny koreografi til de store klassikerne som Svanesjøen, Nøtteknekkeren og Prokofjevs Romeo og Julie. Musikalsk var han allsidig og benyttet seg både av klassiske og moderne komponister. Under ham kom Stuttgartballetten opp på et høyt internasjonalt nivå.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg