Václav Talich, tsjekkisk dirigent, fiolinist og pedagog, var berømt som sjefdirigent for Tsjekkisk Filharmonisk Orkester i mellomkrigstiden. Talich studerte fiolin ved Konservatoriet i Praha 1897–1903. Han var deretter en tid konsertmester for Berlinfilharmonien, og skal ha blitt inspirert av deres sjefdirigent Arthur Nikisch til å bli dirigent.

Talich dirigerte symfoniorkesteret i Ljubljana og var deretter operadirigent i Plzeň 1912–15. Han gjestet i 1918 Tsjekkisk Filharmonisk Orkester i Praha, og ble sjefdirigent året etter. Dette ble et berømt partnerskap som kom til å vare helt til 1941. Talich bygget opp orkesteret og gjorde det internasjonalt kjent gjennom turnéer og plateinnspillinger. Fra 1935 var han også musikksjef for Operaen i Praha.

Han var sjefdirigent for Kungliga Filharmoniska Orkestern i Stockholm 1926–36, og ble 1928 innvalgt i Kungliga Musikaliska Akademien.

Forholdet til det kommunistiske regimet etter krigen var vanskelig, og han mistet i noen år posisjonen ved Tsjekkisk Filharmonisk Orkester. I stedet etablerte han i 1948 Slovakisk Filharmonisk Orkester i Bratislava, som han ledet til 1954. 

Talich er berømt for sine intense og lyriske tolkninger, bevart gjennom plateinnspillinger, av orkestermusikken til Bedřich Smetana, Antonín Dvořák, Josef Suk og andre tsjekkiske komponister. Han var en forkjemper for Leoš Janáčeks musikk, men gjorde noen steder endringer i partiturene, noe han ble kritisert for av ledende kritikere.

Talich underviste i dirigering ved Konservatoriet i Praha. Blant hans elever var Karel Ančerl og Charles Mackerras.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.