Faktaboks

Decca Records
Uttale
dˈekka
Rolling Stones, The

The Rolling Stones under en konsert i Storbritannia i 2003. Fra venstre: Ronnie Wood, Mick Jagger, Charlie Watts og Keith Richards.

Av /NTB Scanpix ※.
Ziggy Stardust

David Bowie som Ziggy Stardust fotografert i Philadelphia 1. desember 1972.

Ziggy Stardust
Av /Ap, Scanpic.

Decca Records, britisk plateselskap som ble grunnlagt i London i 1929. Selskapet har særlig gjort seg gjeldende innen klassisk musikk, men skapte seg et navn også i popmusikken i 1960-årene, da selskapet blant annet ga ut The Rolling Stones, etter først å ha gjort seg legendarisk ved å refusere The Beatles i 1952.

I 1966 etablerte selskapet plateetiketten Deram Records, som de neste årene ga ut avansert pop og progrock fra artister som The Moody Blues, Procol Harum og tidlige utgivelser fra Cat Stevens og David Bowie. Fra 1980 ble Decca eid av Polygram, som i dag en del av Universal Music Group, som igjen eies av Vivendi Universal.

Den amerikanske grenen av Decca, som i 1930-årene ga ut en del innspillinger med sentrale jazzmusikere som for eksempel Louis Armstrong, fusjonerte i 1962 med MCA (nå også en del av Vivendi Universal). Country-etiketten Decca Nashville ble nedlagt i 1999.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg