Philharmonia Orchestra

Philharmonia Orchestra, britisk symfoniorkester etablert i 1945, var 1964−77 kjent under navnet New Philharmonia Orchestra. Sjefdirigent fra 2008 er Esa-Pekka Salonen. Christoph von Dohnányi er honorær dirigent.

Orkesterets hjemmearenaer er Royal Festival Hall i London og Corn Exchange i Bedford. Det står dessuten for en omfattende internasjonal turnévirksomhet.

Philharmonia Orchestra ble etablert i 1945 av Walter Legge, som var produsent for de klassiske utgivelsene hos plateselskapet EMI. Mange av musikerne som ble rekruttert var unge og i ferd med å dimitteres fra Storbritannias væpnede styrker. Orkesteret ble støttet økonomisk av den indiske mesenen Jayachamaray Wodeyar Bahaduri, maharajah av Mysore.

Den første konserten 25. oktober 1945 i Kingsway Hall ble dirigert av Thomas Beecham, som var tiltenkt en rolle i oppbyggingen av orkesteret, men han valgte i stedet å etablere sitt eget orkester, Royal Philharmonic Orchestra.

I de neste par tiårene var Philharmonia Orchestra et av verdens mest berømte symfoniorkestre. Dette skyldtes at Legge klarte å engasjere noen av verdens fremste navn til å dirigere orkesteret, blant andre Arturo Toscanini, Wilhelm Furtwängler og Herbert von Karajan, og at orkesteret gjorde en rekke kritikerroste plateinnspillinger.

Orkesteret slo også an blant konsertpublikummet i London. En minneverdig begivenhet var urfremførelsen av Richard Strauss' Fire siste sanger i mai 1950 med Furtwängler som dirigent og Kirsten Flagstad som solist.

Karajan gjorde mye for å bygge opp orkesteret, og spilte blant annet inn alle Beethovens symfonier. Da Karajan ble sjefdirigent for Berlinfilharmonien i 1954, tok Legge den heldige avgjørelsen å engasjere Otto Klemperer. Klemperers konserter med orkesteret ble svært godt mottatt, og han kom til å gjøre en rekke kritikerroste plateinnspillinger og være forbundet med orkesteret helt til han trakk seg tilbake i 1971.

I 1964 ville Legge avvikle orkesteret, men musikerne og Klemperer valgte å fortsette som en uavhengig organisasjon under navnet New Philharmonia Orchestra. De tok sitt gamle navn tilbake i 1977, og har fortsatt å være et av Londons ledende orkestre, blant annet under sjefdirigentene Riccardo Muti 1973−82, Giuseppe Sinopoli 1984−94 og Christoph von Dohnányi 1997−2008.

Philharmonia Orchestra har gitt et vektig bidrag til grammofonhistorien gjennom sine mange plateinnspillinger i EMI's studioer i Abbey Road. Orkesteret har visstnok medvirket på over tusen plateutgivelser og har dessuten spilt inn musikken i en rekke filmer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg