Philharmonia Orchestra, britisk symfoniorkester etablert i 1945, var 1964−77 kjent under navnet New Philharmonia Orchestra. Sjefdirigent fra 2008 er Esa-Pekka Salonen. Christoph von Dohnányi er honorær dirigent.

Orkesterets hjemmearenaer er Royal Festival Hall i London og Corn Exchange i Bedford. Det står dessuten for en omfattende internasjonal turnévirksomhet.

Philharmonia Orchestra ble etablert i 1945 av Walter Legge, som var produsent for de klassiske utgivelsene hos plateselskapet EMI. Mange av musikerne som ble rekruttert var unge og i ferd med å dimitteres fra Storbritannias væpnede styrker. Orkesteret ble støttet økonomisk av den indiske mesenen Jayachamaray Wodeyar Bahaduri, maharajah av Mysore.

Den første konserten 25. oktober 1945 i Kingsway Hall ble dirigert av Thomas Beecham, som var tiltenkt en rolle i oppbyggingen av orkesteret, men han valgte i stedet å etablere sitt eget orkester, Royal Philharmonic Orchestra.

I de neste par tiårene var Philharmonia Orchestra et av verdens mest berømte symfoniorkestre. Dette skyldtes at Legge klarte å engasjere noen av verdens fremste navn til å dirigere orkesteret, blant andre Arturo Toscanini, Wilhelm Furtwängler og Herbert von Karajan, og at orkesteret gjorde en rekke kritikerroste plateinnspillinger.

Orkesteret slo også an blant konsertpublikummet i London. En minneverdig begivenhet var urfremførelsen av Richard Strauss' Fire siste sanger i mai 1950 med Furtwängler som dirigent og Kirsten Flagstad som solist. 

Karajan gjorde mye for å bygge opp orkesteret, og spilte blant annet inn alle Beethovens symfonier. Da Karajan ble sjefdirigent for Berlinfilharmonien i 1954, tok Legge den heldige avgjørelsen å engasjere Otto Klemperer. Klemperers konserter med orkesteret ble svært godt mottatt, og han kom til å gjøre en rekke kritikerroste plateinnspillinger og være forbundet med orkesteret helt til han trakk seg tilbake i 1971.

I 1964 ville Legge avvikle orkesteret,  men musikerne og Klemperer valgte å fortsette som en uavhengig organisasjon under navnet New Philharmonia Orchestra. De tok sitt gamle navn tilbake i 1977, og har fortsatt å være et av Londons ledende orkestre, blant annet under sjefdirigentene Riccardo Muti 1973−82, Giuseppe Sinopoli 1984−94 og Christoph von Dohnányi 1997−2008.

Philharmonia Orchestra har gitt et vektig bidrag til grammofonhistorien gjennom sine mange plateinnspillinger i EMI's studioer i Abbey Road. Orkesteret har visstnok medvirket på over tusen plateutgivelser og har dessuten spilt inn musikken i en rekke filmer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.