Orchestra of the Age of Enlightenment

Orchestra of the Age of Enlightenment, britisk orkester, stiftet 1986, spiller på originalinstrumenter. Orkesteret har ingen fast sjefdirigent. Hoveddirigenter er Simon Rattle, Mark Elder, Iván Fischer og Vladimir Jurowski. Som navnet tilsier fremfører orkesteret helst musikk fra 1700-tallet og tidlig 1800-tall.

Faktaboks

Uttale
ˈå:kəstrə əv ði eidʒ əv ənlˈaitnmənt
Etymologi
engelsk ‘opplysningstidens orkester’

Spillested

I 2008 inntok orkesteret den nye konsertsalen Kings Place, tegnet av arkitektene Jeremy Dixon og Edward Jones, og gjorde den til sitt offisielle hovedkvarter.

Orkesteret holder konserter også i Royal Festival Hall og Queen Elizabeth Hall, begge i Southbank Centre i London. Siden 1989 har de vært et av de faste orkestrene ved operafestspillene i Glyndebourne.

Orchestra of the Age of Enlightenment ble stiftet som en selvstyrt forening av en gruppe musikere som spilte på originalinstrumenter. De holdt sine første konserter i juni 1986.

Spillestil

Orkesterets spillestil er historisk informert. Det vil si at de bruker instrumenter, eller kopier av disse, fra samme epoke og tradisjon som den musikken de til enhver tid spiller, og at spillestilen er basert på det man vet om historisk framføringspraksis.

Orkesteret fremfører ofte musikk som er fra før den moderne dirigentens tid, og har derfor som uttalt mål om å unngå å assosieres med en bestemt sjefdirigent. De har samarbeidet med en rekke betydelige dirigenter, blant andre Gustav Leonhardt, Roger Norrington, Philippe Herreweghe, René Jacobs og Marin Alsop.

Orkesteret holder jevnlig konserter rettet mot skoleungdom. De har turnert på flere kontinenter, og har spilt inn et stort antall plater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg