Tripoli - Libya

Tripoli, hovedstad i Libya, ligger i vestlige del av landet, ved middelhavskysten; 1,2 mill. innb. (2003). Tripoli er landets største by og viktigste havneby. Det dyrkes oliven, grønnsaker, sitrusfrukter, tobakk og korn ved byen. Fiske er viktig næring, og hermetikkindustrien er godt utviklet. Petroleumsraffinering, møbelindustri m.m. Universitet (1973) og andre høyskoler. Med havn, gode veiforbindelser og internasjonal lufthavn 30 km i sørvest passerer årlig store godsmengder gjennom Tripoli.

Faktaboks

Uttale
trˈipoli
Også kjent som
arab. Tarabulus al-Gharb

Tripoli omfatter en eldre bydel, delvis omgitt av murer, og en moderne, europeisk del. Stort kastell, romersk triumfbue. Tripoli har flere flotte moskeer, bl.a. den store al-Jami-moskeen, grunnlagt 1670, Ahmad Pasha Karamanli-moskeen og Gurgi-moskeen, velkjent for den vakre arkitekturen.

Tripoli (i oldtiden Oea) ble grunnlagt som koloni for Tyros, og var i tyrkisk tid (1551–1911) et fryktet piratreir. Byens folketall har i senere år økt kraftig. Det er vokst opp en rekke forsteder omkring byen. I løpet av 1980-årene ble en del statlige oppgaver desentralisert for å lette presset på hovedstaden.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg