Tripoli, hovedstad i Libya, ligger i vestlige del av landet, ved middelhavskysten; 1,2 mill. innb. (2003). Tripoli er landets største by og viktigste havneby. Det dyrkes oliven, grønnsaker, sitrusfrukter, tobakk og korn ved byen. Fiske er viktig næring, og hermetikkindustrien er godt utviklet. Petroleumsraffinering, møbelindustri m.m. Universitet (1973) og andre høyskoler. Med havn, gode veiforbindelser og internasjonal lufthavn 30 km i sørvest passerer årlig store godsmengder gjennom Tripoli.

Tripoli omfatter en eldre bydel, delvis omgitt av murer, og en moderne, europeisk del. Stort kastell, romersk triumfbue. Tripoli har flere flotte moskeer, bl.a. den store al-Jami-moskeen, grunnlagt 1670, Ahmad Pasha Karamanli-moskeen og Gurgi-moskeen, velkjent for den vakre arkitekturen.

Tripoli (i oldtiden Oea) ble grunnlagt som koloni for Tyros, og var i tyrkisk tid (1551–1911) et fryktet piratreir. Byens folketall har i senere år økt kraftig. Det er vokst opp en rekke forsteder omkring byen. I løpet av 1980-årene ble en del statlige oppgaver desentralisert for å lette presset på hovedstaden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.