Tripoli (Libya)

Tripoli, landets hovedstad, omfatter både en eldre bydel med typisk arabisk lavhusbebyggelse og en nyere del med mer europeisk påvirket bebyggelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Den romerske keiseren Markus Aurelius' triumfbue i Tripoli er fra rundt år 165.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Tripoli er hovedstad i Libya, ligger i vestlige del av landet, ved middelhavskysten. Byen har 1 150 989 innbyggere (2019) og er landets største by. Storbyområdet har 3 071 000 innbyggere (2019).

Faktaboks

Uttale
trˈipoli
Også kjent som
arabisk Tarabulus al-Gharb

Bybeskrivelse

Gamlebyen (medina), som domineres av et kastell fra 1500-tallet, er delvis omgitt av murer med tre porter: Bab Hawara, Bab Zanata og Bab Al-Bahr. Utenfor gamlebyen er det en mer moderne, europeisk del. Denne delen av byen er preget av ødeleggelsene som ble påført under krigen i Libya i 2011 og av angrep av styrker under ledelse av Khalifa Haftar. Han er leder for de militære styrkene Libyan National Army, som fra baser i det østlige Libya kjemper om militær kontroll over landet. I juni 2020 offentliggjorde den libyske regjeringen at 120 000 hus i Tripoli er blitt ødelagt av Haftars styrker.

Næringsliv og transport

Det dyrkes oliven, grønnsaker, sitrusfrukter, tobakk og korn utenfor Tripoli. De viktigste næringsvirksomheter i byen er næringsmiddel-, tekstil- og tobakkindustri. Tripoli er landets største havn og er en av de eldste havnene ved Middelhavet. Før krigen i Libya i 2011 var fiske og hermetikkindustri av stor betydning. 40 kilometer sørvest for Tripoli er oljeraffineriet Zawiya. Ved Tripoli er det to internasjonale flyplasser: Tripoli internasjonale flyplass 24 kilometer sør for byen og Mitiga internasjonale flyplass åtte kilometer øst for Tripoli.

Kultur og utdanning

Assaraya Alhambra er Libyas nasjonale museum, som også er kjent som Red Castle Museum. Det ble etablert i 1919 og er viet Libyas historie og arkeologi. Det antas at Marcus Aurelius' triumfbue er fra cirka 165.

I Tripoli er det mange moskeer. Bare i gamlebyen er det sju moskeer. Den eldste er Al-Naqah moskeen, også kalt Jami' al-Naqa. Moskeen ble opprinnelig oppført etter at den arabiske general Amr ibn al-‘Ās erobret Tripoli i 643 og ble restaurert i 1610. Ahmad Pasha Karamanli-moskeen ble bygd i 1711. Gurgi-moskeen, som er velkjent for den vakre arkitekturen, ble oppført i 1834.

Tripolis offentlige universitet ble etablert i 1957. I byen er det også flere private universiteter og høyskoler.

Historikk

Tripoli (i oldtiden Oea) ble grunnlagt som koloni for Tyros, og var i tyrkisk tid (perioden 1551–1911) et fryktet piratreir.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg