I 1912—1913 var han på en ny dansk ekspedisjon til Nordøst-Grønland, ledet av Johan Peter Koch (1870—1928) som hadde deltatt på Mylius-Erichsens ekspedisjon. Denne ekspedisjon ble også plaget av uhell. Tidlig ble de fire deltakerne nesten drept da de skulle oppover en kalvende isbre. Senere brakk Koch beinet og ble sengeliggende i lang tid. Ekspedisjonen hadde med seg 16 islandshester til transporthjelp, noe som medførte en stor ekstralast med fôr.
Planen var blant annet å overvintre oppe på breen for så å krysse innlandsisen våren etter. I løpet av etableringen av den medbrakte vinterhytta oppe på breen døde ni av hestene av overanstrengelser og to rømte. Overvintringen ble den første på innlandsisen. Inne i hytta fikk Wegener og Koch drillet 25 meter ned i isen for å observere lagdelingen, og de utførte en rekke andre vitenskapelige observasjoner. I tillegg ble depoter lagt ut vestover.
13. april 1913 startet følget vestover på den lengste kryssing til fots noen gang over Grønlands innlandsis. Det ble over 1200 kilometer lang og opp til 3000 meters høyde. Fire av hestene måtte skytes underveis grunnet utmattelse. Mennene håpet å kunne redde den siste, men også den måtte gi tapt like før slutten. Meteorologiske observasjoner og studier av lagdelingen i isen ble utført underveis, og etter 78 dager nådde de Laksefjorden på vestkysten. Som Fridtjof Nansen og Otto Sverdrup etter sin kryssing i 1888, laget de en provisorisk båt for å krysse fjorden. Det ble mange flere dagsmarsjer i vanskelig terreng før de ble plukket opp av en konebåt med presten fra Upernavik, som tilfeldigvis var på menighetsbesøk i området.
Etter returen publiserte Wegener sitt store omfang av meteorologiske og glasiologiske data, og etablerte seg som den store eksperten i arktisk meteorologi. Han giftet seg i 1913 med Else Köppen, datter av hans tidligere lærer Wladimir Köppen som var Tysklands ledende meteorolog på den tiden. De fikk tre døtre.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.