varmluftballong

Varmluftbalong over Serengeti i Tanzania
Lisens: CC BY SA 3.0
Varmluftballong får oppdrift ved å varme opp luften på innsiden av ballongen.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Varmluftballong er et luftfartøy som får oppdrift ved å varme opp luften på innsiden av ballongen. Den består av åtte til opptil 30 vertikale deler og er laget av nylon, polyester eller polyamid. Gjennomsnittlig inneholder ballongen 50 000 kubikkfot med luft.

Ballongflygning er en luftsport som innebærer flygning med Ballong. Luftfartøyet flyr på grunn av oppdrift i luft og beveger seg med vinden. Det er forskjellig fra luftskip, som er et luftfartøy som har motorkraft.

Det finnes tre hovedtyper av ballonger:

  • Varmluftballong får oppdrift ved å varme opp luften på innsiden av ballongen.

  • Gassballong fylles med en gass som er lettere enn atmosfæren, slik som: Hydrogen – ikke lenger vanlig etter Hindenburg-ulykken på grunn av eksplosjonsfare. Helium – Brukes i alle luftskip og de fleste bemannede ballonger. Ammoniakk – lite brukt på grunn av dets basiske egenskaper og begrensede løfteevne. Karbongass – brukt tidligere ved ballongflygning; brennbar gass.

  • Rozière-ballong bruker både oppvarmet og ikke oppvarmet løftegass. Mest brukt ved rekordforsøk under distanseflygning.

Norsk Luftseiladsforening ble stiftet i 1909. Luftballongen "Norge" hadde sin første oppstigning fra Kontraskjæret ved Akershus festning i 1910. I 1930 ble all luftsport samlet i Norsk Aero Klubb som i dag heter Norges Luftsportsforbund.

Ballongsport omfatter flere grener. Ved presisjonsflygning skal utøveren slippe en markering nærmest mulig et oppgitt mål på bakken. VM fra 1973, EM fra 1976.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg