Faktaboks

Wladimir Köppen

Wladimir Peter Köppen, Vladimir Köppen

Født
1846
Død
1940
Wladimir Köppen
Wladimir Köppen.
Av .

Wladimir Köppen var en tysk meteorolog, født i Russland. Han regnes som en av de betydeligste meteorologer gjennom tidene, og er blant annet kjent for sitt system for å dele inn verden i klimasoner, se Köppens klimaklassifisering.

Bakgrunn

Köppen fikk sin utdannelse i St. Petersburg, Heidelberg og Leipzig. Fra 1879 var han leder av den meteorologiske avdelingen ved Deutsche Seewarte i Hamburg, en institusjon som arbeidet med været til sjøs.

Faglige bidrag

Köppens klimasoner
Norge inndelt i Köppens klimasoner: Det meste av landet kommer inn under D, mange kyststrøk kommer under C og deler av Øst-Finnmark, samt endel fjellområder, kommer under E.
Köppens klimasoner
MET.
Lisens: CC BY SA 3.0

Köppens banebrytende arbeider spenner over en rekke av meteorologiens områder. Blant annet konstruerte han drager til å utføre meteorologiske observasjoner i høye luftlag, noe som fikk betydning for utviklingen av aerologien. Videre utarbeidet han vindkart for verdenshavene. Ved siden av at disse fikk betydning for skipsfarten, var de viktige bidrag til forståelsen av atmosfærens alminnelige sirkulasjon. Köppen var en drivende kraft i arbeidet med å legge grunnlaget for den meteorologiske sikringstjenesten for luftfarten over havene.

Aller mest kjent er imidlertid Köppen for sine arbeider med klima: Klassifikation der Klimate der Erde (1923), Die Klimate der geologischen Vorzeit (1924), sammen med A. Wegener Grundriss der Klimakunde (1931); videre utgav han sammen med R. Geiger Handbuch der Klimatologie i 5 bind (1930). Köppens klimainndeling er fortsatt i alminnelig bruk.

Köppen nedla et stort arbeid for utbygging av et internasjonalt meteorologisk samarbeid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg