glasiologi

Bre. Nigardsbreen, bilde av brefronten i oktober 2003.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Glasiologi, betyr læren om is. Begrepet omfatter egentlig læren om alle former for is i naturen, men blir mest brukt i betydningen læren om isbreer (breforskning).

Faktaboks

Uttale
glasiologˈi
Etymologi
av glasial og -logi

Breforskning omfatter studier av hvordan isbreene har utformet landskapet, isens erosjon og avleiring (kvartærgeologi/fysisk geografi); isens mekaniske egenskaper, indre prosesser, bevegelser og temperatur, samt breenes betydning i vannets kretsløp i naturen, hva breene kan si oss om tidligere tiders klimavariasjoner og hvordan breene reagerer på dagens klimaendringer.

De største glasiologiprosjektene går i dag på tolkning av borkjerner gjennom de store innlandsiseneGrønland og i Antarktis.

Fra Alpene finnes det litteratur som beskriver breenes variasjoner og tapping av bredemte sjøer fra begynnelsen av 1600-tallet. Fra Norge finner vi de eldste beskrivelser av isbreer i Jostedalen på midten av 1700-tallet, da flere brearmer rykket frem under «den lille istid» og la dyrket mark og flere hus under isen. Systematiske målinger av brefrontenes variasjoner begynte på noen utvalgte breer i Norge på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Liestøl, Olav: Kompendium i glasiologi, rev. utg., 1995, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg