Bre. Nigardsbreen, bilde av brefronten i oktober 2003.

NVE/Bjarne Kjøllmoen. Begrenset gjenbruk

Glasiologi, betyr læren om is. Begrepet omfatter egentlig læren om alle former for is i naturen, men blir mest brukt i betydningen læren om isbreer (breforskning).

Breforskning omfatter studier av hvordan isbreene har utformet landskapet, isens erosjon og avleiring (kvartærgeologi/fysisk geografi); isens mekaniske egenskaper, indre prosesser, bevegelser og temperatur, samt breenes betydning i vannets kretsløp i naturen, hva breene kan si oss om tidligere tiders klimavariasjoner og hvordan breene reagerer på dagens klimaendringer.

De største glasiologiprosjektene går i dag på tolkning av borkjerner gjennom de store innlandsiseneGrønland og i Antarktis.

Fra Alpene finnes det litteratur som beskriver breenes variasjoner og tapping av bredemte sjøer fra begynnelsen av 1600-tallet. Fra Norge finner vi de eldste beskrivelser av isbreer i Jostedalen på midten av 1700-tallet, da flere brearmer rykket frem under «den lille istid» og la dyrket mark og flere hus under isen. Systematiske målinger av brefrontenes variasjoner begynte på noen utvalgte breer i Norge på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet.

  • Liestøl, Olav: Kompendium i glasiologi, rev. utg., 1995, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.