Kjerag

Kjerag. Kjeragbolten kalles denne flyttblokken som under isavsmeltingen kilte seg fast i en fjellsprekk i det stupbratte Kjerag ved Lysefjorden. Den sterke grønnfargen nede i fjorden skyldes algeoppblomstring. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Kjerag, Kiragg, fjell i Forsand kommune, Rogaland, innerst i Lysefjorden, på sørsiden, 1132 moh. og med et bortimot 1000 meters loddrett fall ned i fjorden. Kjeragmassivet består av granitt og er 4-5 km langt. Merket sti fører fra Langavatn turisthytte i sør og fra Øygardsstøl, ved Lyseveien som i tallrike slyng fører opp den bratte lia over Lysebotn, i øst. I en kløft like vest for platået finnes den spektakulære Kjeragbolten, en stor, fastkilt steinblokk i en flere hundre meter dyp sprekk i fjellet.

Kjeragplatået brukes som utsprangssted for basehopping. I juni 2013 dannet 16 jenter en fritt fall-formasjon, som er ny verdensrekord. Kjeragveggen benyttes også til fjellklatring. Veggen ble besteget første gang i 1980 av Bjarne Schmidt, Nils Engelstad, Mike Blenkinshop og Richard Thomas via en rute som fikk navnet Lysediagonalen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg