Ved inngangen til 2021 er det drøyt 7,8 milliarder mennesker i verden, ifølge FNs beregninger. Folketallet i verden passerte 7 milliarder – 7000 millioner – i 2011. Årlig vokser verdens befolkning med 80 millioner, en nedgang fra slutten av 1980-årene, da veksten noen år var på over 90 millioner mennesker.
Den årlige veksten som andel av befolkningen var derimot størst i 1960-årene med 2,1 prosent, noe som da betydde 60 millioner i året (se figuren til høyre). Siden den gang har den prosentvise veksten blitt lavere, og nå er det også en nedgang i befolkningsvekst målt i antall personer.
Spørsmålet om folketallet noen gang vil stabilisere seg, og i så fall på hvilket nivå, kan ingen svare sikkert på. I FNs befolkningsframskrivinger fra 2019 fortsetter verdens befolkning å vokse gjennom hele dette hundreåret, men med stadig lavere veksttakt, og i slutten av hundreåret har folketallet på Jorda nesten sluttet å vokse. Veksten blir klart størst i de eldste aldersgruppene, med en dobling fram mot 2050 i antall personer som er 65 år eller eldre. På den andre siden forventer FN at antall barn og unge (0–17 år) i verden knapt vil øke framover. Alle anslag om framtidig befolkningsutvikling er usikre, og ifølge en alternativ framskriving kan folketallet på Jorda nå toppen i midten av 2060-årene før det begynner å synke. Men uansett framskriving er det forventet at andelen eldre vil øke klart.
De globale veksttallene skjuler store variasjoner. Mange fattige land, særlig i Afrika, har fortsatt en årlig vekst på mer enn to prosent. Samtidig opplever flere land stagnasjon og til og med nedgang i folketallet. Det gjelder særlig land i Øst- og Sør-Europa og i Øst-Asia.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.