Sam Cooke

Faktaboks

Sam Cooke
eg. Samuel Cook
uttale:
kuk
født:
22. januar 1931, Clarksdale, Mississippi
død:
11. desember 1964, Los Angeles, California

Sam Cooke var en amerikansk sanger og komponist, oppvokst i Chicago (fra 1933). Cooke er blitt kalt både den første og den største soulsangeren.

Etter en vellykket gospelkarriere gikk han over til populærmusikken i 1956 og solgte etter hvert mange plater til et hvitt publikum. Han var også en av de første svarte artistene som startet eget plateselskap.

Cooke ble først kjent som medlem av gospelgruppa The Soul Stirrers, og slo gjennom som soloartist i 1957 med You Send Me. Siden hadde han stor suksess med bl.a. Only Sixteen i 1959; Wonderful World og Chain Gang i 1960; Cupid i 1961; Twistin' The Night Away i 1962; Bring It On Home To Me/Having A Party og Nothing Can Change This Love i 1962; Send Me Some Lovin', Another Saturday Night, Frankie And Johnny og Little Red Rooster i 1963; Good News og Good Times i 1964.

11. desember 1964 ble Cooke skutt av den kvinnelige sjefen for et motell i Los Angeles. Året etter fikk han en posthum kjempehit med singlen Shake, der den gripende b-siden A Change Is Gonna Come handler om de svartes kamp for borgerrettigheter.

Sam Cooke var en stilskaper innen soulmusikken og en kløktig forretningsmann som eide plateselskapet SAR Records (som ga ut både gospel og soul), plateetiketten Derby Records, musikkforlaget KAGS Music og et managementfirma. Han skrev sine største hits selv, med unntak av folkevisa Frankie And Johnny og blueslåta Little Red Rooster.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg