programvare

Programvare, de binære filene som gjør det mulig å bruke en datamaskin eller annen elektronikk. Uten programvare er en datamaskin ingenting, og det viktigste når man skal velge datamaskin, er at den er i stand til å kjøre de programmene man vil bruke på en hensiktsmessig måte.

Faktaboks

Også kjent som

software

I PC-er og andre personlige maskiner som mobiltelefoner skiller man mellom operativsystem og applikasjoner. Operativsystemet er den grunnleggende programvaren, den som tar seg av brukergrensesnitt, lagring, kommunikasjon med annet utstyr og så videre. Applikasjonene er programvaren som sørger for at maskinen utfører de oppgavene man vil bruke den til: Tekstbehandler for å skrive dokumenter, regneark for å sette opp budsjetter og utføre kalkyler, presentasjonsprogram for å lage underlag for foredrag, e-postklient for å håndtere inn- og utgående e-post, nettleser for å kunne benytte tjenester på web, mediespiller for å se video og lytte til musikk og så videre. Kjente operativsystemer for PC er Windows, Mac OS og Linux, mens mobiltelefoner kan kjøre systemer som Symbian, Windows Mobile, iOS (iPhone OS) og Android.

I servere skiller man også mellom systemvare og applikasjoner, men man legger til en tredje kategori kalt mellomvare. Dette er programvare som stiller seg mellom den grunnleggende systemvaren og applikasjonene som formidler tjenester til brukerne, for eksempel applikasjonsserver og webserver.

Kommentarer (1)

skrev Trond Ulseth

Sender inn et forslag der iOS og Android er tatt med i listen over mobile OS.Burde iOS og Andriod dessuten tas med som egne emner?

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg