«Zombiene»
«Zombiene»
Av /Le Musee d'Art Haitien du College St Pierre, Port-au-Prince, Haiti.

Zombie er i afrokaribisk voodoo en person som gjennom svart magi er blitt forvandlet til et viljeløst redskap for en trollmann (bokor). Myter og fortellinger om zombier er særlig kjent fra Haiti. Det fortelles om mennesker som er blitt erklært døde og er blitt begravd, for så å dukke opp igjen flere år senere i en tilstand preget av apati og mentale forstyrrelser.

Faktaboks

Etymologi

antagelig fra kongo nzambi, ‘ånden til en død person’

Også kjent som

zombi, «levende død»,

Zombier ble kjent utenfor Karibia fra slutten av 1800-tallet. Dette skjedde først gjennom reiseskildringer som gjenga og diktet videre på lokale myter fra ulike karibiske øyer. Ettersom zombiefiguren ble kjent i USA, gjennomgikk den også en navneendring fra det karibiske zombi til det amerikanske zombie.

Den populærkulturelle zombiefiguren begynte å ta form på 1920- og 1930-tallet. I moderne zombiefilmer opptrer zombiene ofte i store horder. Denne framstillingen oppstod i tiden etter andre verdenskrig, og har hatt stor gjennomslagskraft i populærkulturen globalt.

I populærkulturen

Zombievandring i Helsinki
Sykepleierzombier fra zombievandringen i Helsinki i 2008.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Zombien i populærkulturen er inspirert av karibisk folklore, men også av en lang tradisjon med skrekklitteratur fra Storbritannia og USA. I tillegg til å bygge videre på populariserte reiseskildringer hadde mellomkrigstidens zombiefigur tydelig inspirasjon i forfattere som Edgar Allan Poe og Mary Shelley. Den hadde også tatt opp i seg en kolonial frykt for kannibalisme og spilte på utbredte rasistiske stereotypier. Dette kom tydeligst til uttrykk gjennom skrekklitteraturen i populære magasiner som Weird Tales og Thrilling Mystery. Disse ble enormt populære utover 1930-tallet og bidro til å gjøre zombiefiguren til allemannseie.

Det samme gjorde skrekkfilmsjangeren, som parallelt med filmatiseringen av Dracula (1931) og Frankenstein (1931), også lekte seg og eksperimenterte med zombien i filmer som White Zombie (1932) og Revolt of the Zombies (1936). Zombiene fra denne tiden og opp til 1940-tallet skiller seg fra nyere tiders zombie ved at de nesten alltid blir kontrollert av en voodoo-mester og derfor stort sett opptrådte som enkeltindivider eller i mindre grupper. På den måten var zombien fremdeles tungt forankret i sin karibiske opprinnelse.

Moderne zombiefilmer

George Romeros filmer Night of the Living Dead (1968) og Dawn of the Dead (1978) satte standarden for zombiefilmen slik vi kjenner den i dag. Disse bygger videre på zombiehorden og de Haiti-inspirerte elementene fra 1930-årene, men innførte samtidig det apokalyptiske elementet som et uunnværlig sjangertrekk. Med Romeros filmer ble zombien et tegn på endetiden, der de stadig færre overlevende må kjempe seg fra skanse til skanse for å unnslippe.

Zombievandringer

Tidlig på 2000-tallet oppstod det som har blitt kjent som zombievandringer i USA, der flere hundre deltakere utkledt som zombier samlet seg på et offentlig sted for å gå i gatene. Dette fenomenet har senere spredt seg til store deler av verden og kan ofte samle flere tusen mennesker. Siden 2006 har folk over hele verden også feiret World Zombie Day, som begynte ved Monroeville Mall i Pittsburgh, der Romero spilte inn den ikoniske scenen fra Dawn of the Dead.

Sammen vitner disse arrangementene om zombiens globale gjennomslagskraft.

Viktige zombiefilmer og -serier

  • White Zombie (1932)
  • Invasion of the Body Snatcher (1956)
  • Night of the Living Dead (1968)
  • Dawn of the Dead (1978)
  • 28 Days Later (2002)
  • Dawn of the Dead (2004)
  • Død snø (2009)
  • The Walking Dead (2010–)
  • World War Z (2013)
  • Train to Busan (Busanhaeng, 2016)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg