golem

Golem – leire

Reproduksjon av golem fra Praha
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Rabbi Loew og hans golem.
Av .

Artikkelstart

Golem er et hebraisk ord med ulike betydninger. Det betegner noe uferdig (et foster) i Det gamle testamentet og Tanakh (Salme kapittel 139, vers 16), en ukultivert person i Mishna, og et kunstig vesen i jødisk mystikk, kabbala.

Faktaboks

Uttale
gˈolem
Etymologi

I middelalderen oppsto det etter hvert en forestilling om et menneskeskapt og menneskeliknende vesen, gjerne laget av leire, som fikk liv (sjel) ved at man leste bestemte magiske formler, gjerne fra den esoteriske boken Sefer Jetzira, og/eller at man plasserte en lapp med Guds (Jahves) navn under dets tunge. Trylleformler som abrakadabra stammer sannsynligvis fra det arameiske uttrykket avra k´davra som betyr «jeg skaper mens jeg snakker».

En golem kunne tjene sin skaper, men også vende seg mot denne og bli farlig for menneskene. Mest kjent fra legendekretsen om golem er sagnet om den leirfiguren rabbi Judah Loew ben Bezalel av Praha (1525–1609) skal ha laget. Hensikten var å skape et vesen som kunne beskytte jødene mot antijødiske angrep, men skikkelsen ble etter hvert så farlig at rabbineren måtte ødelegge den, noe som førte til at all den stive leiren fallt over ham, og han døde. Ifølge en legende ligger restene av golemen fremdeles skjult i den gamle synagogen Altneuschul i Praha og kan gjenopplives hvis det blir behov for det.

Den gamle forestillingen om et kunstig levende vesen har også inspirert store forfattere som Johann Wolfgang von Goethes «Der Zauberlehrling» (Tryllelærlingen) og Mary Wollstonecraft Shelleys fortelling om Frankenstein.

I moderne hebraisk og jiddisk slang brukes «golem» som en betegnelse på (eller tiltale til) en man synes er dum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg