Audrey Hepburn. Av . Begrenset gjenbruk

Audrey Hepburn

Faktaboks

Audrey Hepburn

Audrey Kathleen Ruston

Uttale
hˈebə:n
Født
4. mai 1929, Ixelles, Belgia
Død
20. januar 1993, Tolochenaz, Vaud, Sveits

Audrey Hepburn sammen med Rex Harrison i filmen My Fair Lady fra 1964.

Av /KF-arkiv ※.
Audrey Hepburn i 1956.
.

Artikkelstart

Audrey Hepburn var en belgisk-amerikansk filmskuespiller. Hun regnes som en av Hollywoods største skuespillere gjennom tidene, og er mest kjent for sine roller i Roman Holiday og Breakfast at Tiffany's. I løpet av karrieren ble Hepburn hedret med to Oscar-priser og tre Golden Globes.

Gjennombrudd

Hepburn vokste opp i Brussel-regionen, Arnhem i Nederland og Kent i England. Hun begynte med småroller i britisk film før et møte med Colette førte til tittelrollen i oppsetningen basert på hennes roman GigiBroadway. Hepburn fikk deretter sitt filmgjennombrudd med Roman Holiday (Prinsesse på vift, 1953; Oscar-pris), og vant snart et stort publikum med sitt sjarmerende spill i Billy Wilders Sabrina (1954; Oscar-nominasjon), King Vidors War and Peace (Krig og fred, 1956; som Natasja) og Fred Zinnemanns The Nun's Story (Nonnens historie, 1959; Oscar-nominasjon).

Stor suksess

Videre hadde hun stor suksess med Breakfast at Tiffany's (Frokost hos Tiffany's, 1961; Oscar-nominasjon), som Eliza Doolittle i George Cukors påkostede My Fair Lady (1964), i Stanley Donens Two for the Road (To må man være, 1967) og som blind i Terence Youngs Wait Until Dark (Alliert med mørket, 1967; Oscar-nominasjon).

Fra slutten av 1960-tallet gjorde hun ikke mange roller, men nevnes bør innsatsen i Richard Lesters Robin and Marian (1976) og Steven Spielbergs Always (1989), som ble hennes aller siste.

Hun var gift med skuespiller Mel Ferrer i perioden 1954–1968.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg