Oldtidens korinth, 5 km lenger sørvest er oldtidens Korinth, som lå 2 km fra Korintbukta; byen hadde havnesteder både ved bukta (Lekhaion) og ved havet mot øst (Kenkhreai); den hadde sitt vern i den 575 m høye, bratte borgklippen Akrokorinth med Afrodite-helligdom. Stedet var et knutepunkt for transport og handel, og her vokste det opp en by som på 600-tallet f.Kr. anla store kolonier som Kerkyra, Ambrakia og Levkas mot nordvest, Syrakus på Sicilia og (senere) Poteidaia i Makedonia. Korinth ble en rik by, med kosmopolitisk preg; i sin velmakt skal dens ca. 40 000 borgere ha hatt ikke mindre enn 460 000 slaver. Byen drev betydelig håndverksproduksjon: vevde tepper, bronsesaker, malte vaser. Pottemakerkunsten var etter sagnet oppfunnet her, og korintisk malm var regnet for den beste.

Historie

I den eldste historiske tid regjerte konger, henimot år 700 f.Kr. ble monarkiet avløst av stormannsvelde, 657 gjorde Kypselos seg til enehersker (tyrann) og kunne gi makten i arv til sin sønn Periandros. Under disse to nådde Korint sin rikeste blomstring. Byen hadde tidlig en betydelig flåte, men kom senere som sjømakt i skyggen av Aiginia og særlig Athen. En moderat aristokratisk forfatning ble innført 582, men på den tid begynte det å gå tilbake, især politisk. Strid mellom Korinth og Kerkyra førte til den peloponnesiske krig; Korinth stod sammen med Sparta og drog fordel av den nedgang som rammet Athen under og etter krigen. Byens sentrale beliggenhet gjorde den til sete for de kongresser hvor Filip av Makedonia og Aleksander den store kunngjorde sine planer mot perserne.

I 196 f.Kr. gjorde romerne Korinth til hovedstad i Det akhaiiske forbund. Etter grekernes oppstand 146 f.Kr. rammet straffen Korinth særlig hardt; byen ble brent og ødelagt, og mange av dens kunstverker ført bort. I 44 f.Kr. grunnla Caesar en romersk by der Korinth lå. Her dannet det seg tidlig en kristen menighet, som Paulus' korinterbrev er rettet til. Fra denne byen stammer det meste av oldtidsruinene. Fra midten av 500-tallet er også sju monolittiske søyler og andre deler av et arkaisk dorisk Apollontempel bevart. Ved amerikanske utgravninger er bl.a. den berømte kilden Peirene med stort basseng i marmorinnfatning kommet for en dag.

Senere trengte fremmede folkeslag inn i området, og hver gang ble Korint herjet. Byen kom under tyrkerne 1458, malteserridderne 1612, venetianerne 1687 (med store befestninger på Akrokorinth); 1715–1821 var byen igjen tyrkisk. Ødelagt ved jordskjelv 1858 (deretter flyttet til sin nåværende plass) og igjen 1928.

Forfattere av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 20.11.2013

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Den greske antikken

Erik Østby Universitetet i Bergen

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.