Isthmos

Artikkelstart

Isthmos har siden oldtiden vært brukt som stedsnavn om den smale landtangen litt øst for Korint som var den eneste landverts forbindelse mellom Peloponnes og resten av fastlands-Hellas. Den har derfor alltid vært et viktig knutepunkt for trafikken mellom de to landsdelene. Ordet isthmos betyr eide eller landtange, både på klassisk og moderne gresk.

Faktaboks

Uttale
ˈisthmos
Også kjent som

Korinteidet

Isthmos skiller mellom den saroniske bukt i øst og Korint-bukten i vest, og har med en viktig havn på hver side også vært et knutepunkt for sjøtrafikk mellom Egeerhavet og Korint-bukten. På slutten av 1800-tallet ble de forbundet med en kanal som i dag brukes lite.

Historie

I oldtiden hadde byen Korinth kontroll over Isthmos og havnene på begge sider av tangen. I det 6. århundre fvt anla man en steinsatt slepebane (kalt diolkos) fra den ene siden til den andre, slik at skip som skulle mellom øst og vest kunne hales over tangen og slippe den farlige seilasen rundt sydspissen av Peloponnes. Korint grunnla mye av sin økonomiske og politiske lederposisjon på denne trafikken. Under sitt besøk i Hellas (år 66 evt.) satte keiser Nero i gang et prosjekt med å grave en kanal, men det ble aldri fullført i antikken.

På Isthmos lå en viktig helligdom for havguden Poseidon, med idrettsleker (de isthmiske leker, avholdt hvert annet år fra 581 fvt.) som en av de fire store, fellesgreske lekene. Amerikanske arkeologer har arbeidet i denne helligdommen siden 1950-årene. Den hadde et meget tidlig tempel i dorisk stil (7. århundre fvt), antagelig et av de første med søyler hele veien rundt bygningen, og den ble erstattet av et større tempel tidlig i det 5. århundre fvt, samtidig med og ganske likt det store Zeus-templet i Olympia. Arkeologene har også funnet et stort stadion og spor av et tidlig teater med trapesformet grunnplan for tilskuerplassene, under et senere teater med den vanlige hesteskoformen. Mange fine funn er utstilt i et lite museum på stedet.

Under keiser Justinian (i 540-årene evt.) ble det bygget en forsvarsmur over tangen, som det ennå er betydelige rester av. Det er også beskjedne spor etter eldre murer, den eldste antagelig fra sen bronsealder (ca. 1200 fvt.).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg