Akhaia

Artikkelstart

Akhaia er et landskap i Hellas, på nordkysten av Peloponnes. Området er fjellendt innenfor en lav kyst, gjennomskåret av en del mindre elver. Det er et meget fruktbart landskap med produksjon av vin, korinter, oliven og frukt; saue- og geitehold. Hovedbyen er Patra.

Faktaboks

Uttale
akhˈaia

I klassisk tid var Akhaia navnet på et område i det sørøstlige Thessalía og et annet på nordkysten av Peloponnes, der tolv byer var løst organisert i et forbund (dodekapolis), med Poseidontemplet i Helike som midtpunkt. Herfra kom det kolonister til Kroton, Sybaris og andre steder i Sør-Italia, men Akhaia gjorde ellers lite av seg i gresk historie i tidlig tid.

Det gamle forbundet ble fornyet med Det akhaiiske forbund, dannet mot Makedonia i år 280 fvt. Det ble en ledende politisk og militær kraft i Hellas, som ble ledet av blant andre Aratos. Forbundet tok parti for Roma i år 198, men ble også redskap for gresk motstand mot Roma inntil oppløsningen i 146. Akhaia ble da tillagt den romerske provinsen Makedonia.

Fra år 27 fvt. var området midtpunktet i en ny provins som dekket det meste av Hellas, og hadde navnet Akhaia (lat. Achaea).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg