Periandros

Faktaboks

Periandros
Periander
Uttale
periˈandros
Død
585 fvt.

Artikkelstart

Periandros var enehersker (tyrann) i den greske bystaten Korint i 625–585 fvt. Han etterfulgte sin far Kypselos.

Korint var på denne tiden den rikeste og mest sofistikerte bystaten i Hellas, og den dominerte handelsnettverkene både østover og vestover. Periandros videreførte sin fars ekspansive utenrikspolitikk, grunnla kolonier (Apollonia, Epidamnos og Korkyra) og sluttet allianser med andre tyranner (deriblant tyrannen Thrasyboulos av Miletos).

Periandros hadde et svært blandet ettermæle i antikken. På den ene siden var han husket som en vis lovgiver som innførte antiluksus-lover og belønnet god oppførsel. Han var derfor inkludert i listen over Hellas' sju vise menn. På den annen side var han beryktet for sin grusomhet og blodtørstighet overfor enhver som han så på som en trussel mot sin makt. Han skal blant annet ha sendt 300 av sine fienders sønner til Persia for å bli kastrert, og myrdet sin egen kone. Denne tilsynelatende motsetningen kan imidlertid være to sider av samme sak, da tyrannene i arkaisk tid undertrykket aristokratiet, som var deres konkurrenter, men gagnet vanlige folk.

Under Periandros' tyranni ble det bygget en ny havn og den såkalte Diolkos, en steinrenne for trekking av skip over Korinteidet, som knytter Peloponnes til det greske fastlandet. Denne snarveien, i nyere tid erstattet med Korintkanalen, hadde stor betydning for handelen og førte til store inntekter i form av toll til Korint.

Etter en krangel med sin sønn og arving tilbød Periandros seg å trekke seg tilbake til den korintiske kolonien Korkyra, og overlate tyrannmakten i Korint til ham. Borgerne i Korkyra ønsket imidlertid ikke å bli styrt av Periandros, så de drepte sønnen hans for å unngå maktbyttet. På sitt dødsleie overlot Periandros makten til sin nevø Psamettikos, som styrte som Kypselos 2. i tre år før tyranniet ble styrtet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Lewis, S., 2009. Greek tyranny. Bristol Phoenix Press, University of Exeter.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg