Faktaboks

Filip 2.
Filip II
Født
382 fvt.
Død
336 fvt.
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Filip/Phillip II, konge av Macedonia, romersk kopi av gresk original, Nye Carlsberg Glyptotek, København, Danmark.

Filip 2. var konge av Det gamle Makedonia fra 359 til 336 fvt. Han var sønn av Amyntas 3. Filip ble etterfulgt av sønnen Aleksander den store.

I 359 ble Filip formynder for sin brorsønn Amyntas 4., og snart etter selv konge. På kort tid sikret han rikets grenser og vant over flere rivaler til tronen.

Filip styrket landets økonomi og skapte en utmerket hær, og med den gikk han i gang med å erobre kysten og få makten over de greske statene i nærområdet. Han vant snart de greske byene Amfipolis, Poteidaia og Filippi. Athen reagerte på ekspansjonen hans, men ble oppholdt med løfter og var dessuten opptatt med å bekjempe et opprør blant sine forbundsfeller Da Filip senere fikk makt over Thessalia fikk han Thessalias plass i forbundet som beskyttet Delfi; derfor kjempet han i 353–352 mot fokerneden hellige krig»). Der seiret han, men ble hindret i å trenge lenger inn i Hellas av en athensk hær som møtte ham ved Thermopylene. I 348 erobret Filip den viktige greske kolonien Olynthos , som han lot plyndre og ødelegge. Fred med Athen ble sluttet i 346, men da Filip hadde sikret seg Thermopylene, erobret han Fokis.

Den athenske taleren Demosthenes' agitasjon mot Filip og iherdige forsøk på å samle grekerne mot kongen lyktes bare delvis. I en ny «hellig krig» i 339 satte Filip seg fast sør for Thermopylene, og da athenerne og thebanerne endelig gikk sammen mot ham, slo han dem fullstendig i slaget ved Khaironeia i 338. Filip besatte så Theben, men viste seg mild mot Athen. Etter seieren viste han måtehold, sikret de greske statenes forfatninger og grenser og søkte først og fremst å gjøre slutt på de stadige innbyrdes krigene. På en kongress i Korinth året etter ble Filip anerkjent av de greske stater (unntatt Sparta) som deres krigsherre. Planen var at han skulle lede et felles felttog mot Persia, men i år 336 ble han myrdet. Hans planer mot Perserriket satte sønnen Aleksander ut i livet i større omfang enn hans far hadde tenkt seg.

Gravfunn

Noen av den makedonske kongefamiliens graver er kommet for dagen ved Vergina i 1970-årene, og en av dem kan være for Filip 2. De praktfulle funnstykkene, blant annet gullkister og diademer, gullinnvirkete tøyer, møbler med elfenbensrelieffer, våpen og rustninger, befinner seg nå i et nybygd museum på stedet; gravfasadene er dekorert med praktfulle malerier. Det er også funnet en hodeskalle med skader i kinn- og øyeregionen tilsvarende slike skader som antikke historikere forteller at Filip fikk i et av sine første slag. Men det er stadig diskusjon om denne identifikasjonen er korrekt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg