Kerkyra (by)

Utsikt over Kerkyra (Korfu) by mot den gamle festningen som troner over byen. Festningen ble bygd av venetianerne 1550-1559.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Kerkyra er en by i Hellas, på østkysten av øya Kerkyra (Korfu) i Det joniske hav. Kerkyra er en havneby og et turistsenter, med fergeforbindelse til fastlandet. Byen er et metropolittsete. Havnen domineres av en venetiansk festning; Agios Spyrídon-katedralen fra 1500-tallet. Det tidligere guvernørpalasset, bygd i italiensk renessansestil av keiserinne Elisabeth av Østerrike, er nå arkeologisk og historisk museum.

Faktaboks

Uttale
kerkˈyra
Også kjent som
Kerkira it. Corfù

Historie

Kerkyra ble 734 fvt. kolonisert som Korinths koloni Korkyra. Senere ble også Kerkyra en viktig sjøfartsby, og konflikt mellom Kerkyra og moderbyen førte til at Kerkyra bad Athen om hjelp, og dermed til en situasjon som utløste peloponneskrigen (431–404 fvt.). På 300-tallet gikk det tilbake for Kerkyra, enda mer etter at øya 229 fvt. var kommet under Roma. Utgravinger har blant annet avdekket rester av et stort Artemis-tempel fra rundt 590 fvt.

I middelalderen var Kerkyra omstridt mellom bysantinere, normannere, epeiroter, venetianere og så videre, men kom i 1387 til Venezia, som den tilhørte til 1797. Byen ble britisk i 1815, og gresk i 1864. I januar 1916 gikk franske tropper i land på øya, og kort etter kom restene av den serbiske hær. Kerkyra ble sete for den serbiske eksilregjering, og ved Kerkyrapakten i juli 1917 ble den jugoslaviske union proklamert. I 1923 lot Mussolini Kerkyra bombardere og okkupere. I 1941–1943 kom byen igjen under italiensk okkupasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg