Syrakus er navnet på en provins og by i Italia (Sicilia), se Siracusa.

Syrakus var en av de eldste greske koloniene på Sicilia, som ifølge tradisjonen ble anlagt fra Korinth i 734 fvt. på øya Ortygia, hvorfra bebyggelsen bredte seg til kystsletta innenfor. Med sin gunstige beliggenhet utviklet Syrakus seg hurtig til Sicilias ledende by.

Storhetstiden begynte under herskeren (tyrannen) Gelon i perioden 485–478 fvt., som etter at han slo karthagerne ved Himera i 480, gjorde Syrakus til den mektigste staten ved det vestlige Middelhavet, nest etter Karthago. Etter ham fulgte broren Hieron i perioden 478–466 fvt., som utvidet bystatens makt og gjorde den til et betydningsfullt kultursentrum.

Etter en kortere demokratisk periode ble Syrakus igjen styrt av tyranner. Dionysios 1, tyrann i perioden 405–367 fvt., gjorde seg til herre over størstedelen av Sicilia, slo karthagerne og omgav Syrakus med mektige festningsverk. Hans sønn Dionysios 2 ønsket å gjøre Syrakus til en filosofisk mønsterstat i Platons ånd, men mislyktes og ble endelig fordrevet 345 fvt.

Senere hadde Syrakus en vekslende skjebne, og ble blant annet inntatt av romerne i 212 fvt. under den andre puniske krig (se Arkhimedes). I middelalderen var Syrakus en kort tid, i årene 663–668, sete for keiser Konstans 2. I 878 ble den erobret av araberne, og etter den tid har Syrakus aldri gjenvunnet sin gamle betydning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.