Nyhedendom, jf. nypaganisme eller neopaganisme, en form for nyreligiøsitet. Nyhedendom er en samlebetegnelse på forskjellige bevegelser, særlig i Europa og Nord-Amerika, som forkaster kristendommen og i stedet forsøker å gjenopplive eller rekonstruere førkristen religion (paganisme). Kristendommen ses som en misjonerende universalreligion som undertrykker det naturlige mennesket. I stedet vender man tilbake til de gamle religionene med ulike guder med tilhørighet i ulike landskap og med forskjellige oppgaver, der seremonier og riter tydeliggjorde rytmer i naturen, f.eks. solverv, jevndøgn og fullmåne.

I Norge er Åsatrufellesskapet Bifrost og Foreningen Forn Sed eksempler på nyhedenske organiserte trossamfunn basert på norrøn religion (se også moderne åsatru og norrøn mytologi). Andre nyhedenske retninger er mindre formelt organisert, selv om f.eks. wicca også til dels kan forstås som en ny religion basert på blant annet keltisk førkristen religion. Gudinnebevegelsen er en enda løsere organisert bevegelse, der fokus på Gudinnen eller Moder Jord er sentralt. Fokus på Gudinnen kan prege wicca-miljøer, den mer kommersielle delen av alternativbevegelsen, det kan inngå i enkelte feministiske miljøer osv.  Noe lignende gjelder nysjamanismen, som både kan forstås som en religiøs strømning (jf. f.eks. indiansk eller samisk religion og noaider eller sjamaner) og som en teknikk: bruk av rytme og andre virkemidler for å oppnå transe og gjennomføre 'trommereiser'. Nysjamanimen kan inngå i nyhedendom, alternativ behandling osv.

Nyhedendommen er preget av felles praksis (ritualer i forhold til rytmer i naturen, f.eks. blot), men ikke av felles tro. Selv om det påkalles guder under ritualene, står medlemmene fritt når det gjelder hvordan gudene skal forstås: som psykologiske symbolsystemer (jf. arketyper, Carl Gustav Jung), som okkulte referansesystmer, som uttrykk for krefter i naturen, eller som entiteter.

Et viktig skille går mellom på den ene siden en nasjonalistisk og fremmedfiendtlig form for nyhedendom (for eksempel nazitidens Deutsche Glaubensbewegung (Den tyske trosbevegelsen), og på den andre siden en mer naturmystisk og åndelig variant som stort sett er blottet for slikt. Eksempler på rasepregede varianter av nyhedenske bevegelser med norrønt tilsnitt er Det norske åsatrosamfunnet og Vigrid.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.