Myrhauk, fugleart i haukefamilien. Sammen med sivhauk de eneste artene i slekten Circus (kjerrhauker) som har hekket i Norge. Myrhauken har liksom de øvrige artene i slekten en fjærstruktur som omkranser øyne og nebb og minner om uglenes slør. Vingene er smale, noe vinkelbøyde, og halen er lang. Tarsene er lange og nakne. Hannen er blågrå med svarte vingespisser (liksom hos enghauk og steppehauk), mens hunnen er brunspraglet. Begge kjønn har markert hvit halerot. Størrelsen er mellom hønsehauk og spurvehauk, vekt ca. 300–500 g, vingespenn vel 1 m. Hos oss lever den for det meste av smågnagere, men tar også småfugler. Reiret legges på bakken. Myrhauken hekker svært spredt og fåtallig på myrer fra sørnorske fjelltrakter, spesielt på Dovrefjell, og nord til Finnmark, Nord-Sverige og Finland. Den hekker også spredt i deler av Mellom-Europa, videre østover gjennom det nordlige Eurasia til Beringhavet og dessuten i Nord-Amerika. Reiret legges i en grop på bakken, oftest skjult mellom vierbusker. De 3–7 blåhvite eggene ruges av hunnen i ca. 30 dager. Ungene holder seg i reiret i 6–7 uker. Hannen kan ha flere hunner (polygyni).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.