Eksempler på mono-, para- og polyfyletiske grupper.
Eksempel på monofyletisk gruppe (blå sirkel, figur til venstre), parafyletisk gruppe (rød sirkel, midterste figur) og polyfyletisk gruppe (gule sirkler, figur til høyre).
Eksempler på mono-, para- og polyfyletiske grupper.
Lisens: CC BY SA 3.0

Monofyletisk brukes innen biologi om en gruppe der alle medlemmene deler en felles stamfar, samt at samtlige etterkommere etter stamfaren er medlemmer av gruppa. Se figur 1, blå sirkel.

Faktaboks

Uttale
monofylˈetisk
Etymologi
av mono- og gresk ‘slekt’

Det er et viktig prinsipp innen moderne biologisk systematikk at navngitte systematiske grupper skal være monofyletiske. Det betyr at systematiske enheter som for eksempel slekter, familier, ordener og klasser ideelt sett skal være monofyletiske.

Pattedyr er en monofyletisk gruppe ettersom alle pattedyr deler en felles stamfar, og samtlige pattedyr klassifiseres som pattedyr. I den biologiske systematikken er pattedyr en egen klasse innen rekken ryggstrengdyr.

Begrepet monofyli er mye brukt i sammenheng med fylogeni, som er hypoteser om artenes relative slektskap til hverandre. En monofyletisk gruppe er en gren av et fylogenetisk tre som er komplett.

Parafyletisk og polyfyletisk

En parafyletisk gruppe er det samme som en monofyletisk gruppe, bortsett fra at ikke alle etterkommerne til stamfaren er med i gruppa. (Se figur 1, rød sirkel). En parafyletisk gruppe er en gren av et fylogenetisk tre som er ukomplett.

Krypdyr er et eksempel på en parafyletisk gruppe. Til krypdyrene regnes skjellkledde, vekselvarme, landlevende virveldyr, men pattedyr og fugler deler felles forfar med krypdyrene. Krypdyr en parafyletisk gruppe fordi pattedyr og fugler ikke er en del av gruppa krypdyr.

En polyfyletisk gruppe består av medlemmer hvis felles forfar ikke er med i gruppa (se figur 1, gule sirkler). Medlemmene av en polyfyletisk gruppe er ofte ikke nært beslektet. Hunder, katter, kuer og sauer er eksempler på dyr som ofte kalles for husdyr. Husdyr er en polyfyletisk gruppe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg