kjønnsorganer

Kjønnsorganer, organsystem for produksjon av kjønnsceller og kjønnshormoner.

Kjønnsorganer hos protoktister, sopp og planter

Bakterier og blågrønnalger (blågrønne bakterier) mangler kjønnsorganer og seksuell forplantning. Den enkleste formen finner vi hos en del alger og sopp. Det er her ingen morfologisk (ytre) forskjell mellom de hannlige og de hunnlige kjønnsorganer. Gametene (kjønnscellene) som dannes der, er også like, men fysiologisk forskjellige (isogami). Andre arter har anisogami, dvs. det er en størrelsesforskjell mellom kjønnsorganene og mellom gametene. Ved oogami er de hunnlige kjønnsceller blitt ubevegelige og kalles eggceller, mens de bevegelige hannlige kjønnsceller kalles spermatozoider eller sædceller. Oogami finner vi f.eks. hos tang- og tareartene. Hos de fleste alger er kjønnsorganene encellede, og celleinnholdet deler seg opp i en eller mange kjønnsceller.

Hos moser og karsporeplanter er derimot kjønnsorganene mangecellede og omgitt av et vegglag av sterile celler. De hannlige kjønnsorganer kalles her anteridier og er kule- eller kølleformede dannelser. I deres indre dannes et stort antall spermatozoider. De hunnlige kjønnsorganer, arkegonier, er flaskeformede dannelser med en halsdel og en bukdel, hvor en enkelt eggcelle ligger. Hos mosene sitter kjønnsorganene i enden av hovedaksen eller sidegrenene. Hos bregnene sitter de derimot på forkimen, et ganske lite grønt prothallium tett ned mot jorden.

Hos nakenfrøete er kjønnsorganene sterkt reduserte. Arkegonier kan fremdeles tydelig sees inne i frøemnet. Derimot er anteridiene så å si forsvunnet. Under pollenkornets spiring dannes en generativ celle, som man antar er det reduserte anteridium, og som frembringer to sædceller. Hos dekkfrøete er også arkegoniene forsvunnet, og bare eggcellen er igjen. Se for øvrig generasjonsveksling.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg