Kraftutveksling med utlandet omfatter eksport og import av elektrisk energi over landegrenser. Slik utveksling har lenge funnet sted i Mellom-Europa og i Skandinavia.
Faktaboks
- også kjent som:
-
Krafteksport, eksport av elektrisk energi
Tidligere var slik kraftutveksling i hovedsak basert på bilaterale, langsiktige avtaler, for eksempel i form av ensidig eksport av overskuddskraft, mens i den senere tid har kraftutvekslingen fått mer karakter av et ordinært marked med flersidig handel mellom mange land, og for det meste etter kortsiktige avtaler som i stor grad er døgnbetont.
Utveksling av kraft mellom ulike land, med ulike forutsetninger, er gunstig på flere måter. På samme vis som handel med ordinære varer vil handel med kraft bidra til en bedre ressursutnyttelse og større leveringssikkerhet av elektrisk energi. Krafthandel over landegrenser bidrar også til at prisforskjeller mellom landene utjevnes.
Norge står i en særstilling i det europeiske kraftmarkedet ved at landet, med en kraftproduksjon som i hovedsak er basert på vannkraft, utveksler kraft med land der kraftproduksjonen domineres av varmekraft. De senere årene har disse landene også fått et stort innslag av kraft basert på fornybar energi som ikke er regulerbar (omtales ofte som intermittent kraft).
Kommentarer (4)
skrev Svein Askheim
svarte Knut A Rosvold
skrev Magne Mogård
I vurderingen av nytten og effekten til strømeksport, så er det interessant å kjenne til det rent energimessige tapet eller virkningsgraden på en slik energioverføring. Det er like- og vekselretter i hver ende og en lang kabel i mellom. Kanskje ta utgangspunkt i planlagt ledning til Skottland.
svarte Knut A Rosvold
Tap blir det i omformeranleggene i begge endene, men med den mest moderne teknologien som benyttes på nye anlegg blir ikke tapene større enn rundt 1 (en) prosent i hver ende.
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.