Statnett SF er i henhold til konsesjon gitt av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) meddelt ansvaret som systemansvarlig nettselskap i Norge. Statnett har dermed ansvaret for å holde det norske kraftsystemet i balanse og har den overordnede fysiske styringen og kontrollen av landets kraftsystem.

Faktaboks

Også kjent som
kraftsystemansvarlig, Transmission System Operator, TSO

I praksis betyr dette at frekvensen skal holdes på 50,00 Hz. For å sikre dette, må systemansvarlig nettselskap kunne øke eller redusere elektrisitetsproduksjon, eller eventuelt redusere forbruket av elektrisitet. Denne type tjenester handles i et eget marked – regulerkraftmarkedet.

Som systemansvarlig påhviler det Statnett også å ivareta systemsikkerheten på kort og lang sikt, samt å bidra til at overføringsnettet bygges ut på en samfunnsmessig rasjonell måte. Systemansvaret skal dessuten legge til rette for et effektivt fungerende kraftmarked og en tilfredsstillende leveringskvalitet i kraftsystemet, og dermed føre til en rasjonell utnyttelse av kraftressursene for samfunnet som helhet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg