transmisjonsnettet

Ofoten transformatorstasjon i Narvik, Nordland, er en del av Statnetts transmisjonsnett.
Ofoten transformatorstasjon

Transmisjonsnettet er hovednettet av overføringslinjer for transport av elektrisk kraft i Norge. Transmisjonsnettet dekker alle fylker og gir alle som handler med elektrisk energi, adgang til en felles markedsplass. Alle kraftlinjer med en spenning på 200 kV (kilovolt) eller høyere er å regne som transmisjonsnett. Nettet opererer normalt med spenningsnivåene 300 kV og 420 kV, og i noen tilfeller 132 kV.

Faktaboks

Også kjent som

tidligere kalt sentralnettet

Alle anleggene som inngår i transmisjonsnettet inngår i en felles oppgjørsordning som Statnett administrerer. Statnett, og de andre som eier slike transmisjonsnettanlegg, leier ut ledninger og stasjoner til transmisjonsnettordningen. Alle som leverer elektrisitet inn eller tar elektrisitet ut av transmisjonsnettet, betaler en transportpris (etter tariff) til ordningen. Dette er et landsdekkende transportsystem som gir et felles prissystem for bruk av dette overordnede transportnettet.

Transmisjonsnettordningen skal gå i null over tid. Dersom tariffinntektene blir høyere enn leiekostnadene, betales dette tilbake i form av lavere transportpriser senere år. Skulle ordningen gå i minus, tas dette igjen gjennom høyere priser i senere år.

Statnett SF er operatør for transmisjonsnettet og eier selv over 95 prosent av nettet på landsbasis. De øvrige netteierne i leier ut sine anlegg som inngår i transmisjonsnettet. Den landbaserte delen av utenlandsforbindelsene inngår også i transmisjonsnettet.

Tariffene i transmisjonsnettet skal dekke leie av anlegg, administrasjon, energitap i nettet (nettap) og kostnaden ved å sikre momentan tilpasning av produksjonskapasiteten til kraftuttaket. Prisen for krafttransport er knyttet til den mengden kraft som leveres inn eller tas ut fra sentralnettet, og er uavhengig av hvor kraften kommer fra eller skal leveres. Eiere av overføringsanlegg er likestilt med andre brukere når det gjelder betaling for transporttjenester. Tilsvarende ordninger gjelder også for noen regionale kraftnett.

Dette systemet danner grunnlaget for at forbrukerne kan kjøpe elektrisk energi fra hvilket som helst kraftselskap i Norge så vel som i Sverige. Se også Nord Pool ASA.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg