elsertifikater

Artikkelstart

Handel med elsertifikater, også kalt grønne sertifikater, har til hensikt å stimulere til økt produksjon av elektrisitet fra fornybare energikilder.

Faktaboks

Også kjent som
grønne sertifikater

Et marked for elsertifikater fungerer på den måten at nye produsenter av fornybar elektrisk kraft tildeles offentlige sertifikater tilsvarende den energimengde de produserer. Dessuten krever myndighetene at alle strømleverandørene pålegges å kjøpe en mengde elsertifikater som en andel av leverandørens samlede kraftleveranse. På denne måten vil det oppstå en etterspørsel etter sertifikatene, som dermed vil få en markedspris. Dette gir en ekstra inntekt til produsenter av fornybar elektrisitet. I praksis blir det strømkundene som finansierer ordningen over strømregningen, gjennom at kraftleverandørene legger elsertifikatkostnaden inn i strømprisen. Sertifikatplikten gjelder ikke for all leveranse av el; blant annet er det gjort unntak for kraftintensiv industri.

Sverige tok i bruk ordningen med elsertifikater allerede i 2003. Etter forhandlinger med svenskene er et felles svensk-norsk sertifikatmarked innført i Norge fra 1. januar 2012. Målet er at ordningen skal initiere utbygging av 26,4 TWh ny fornybar energi fram mot år 2020. Ordningen er teknologinøytral - det vil si at alle teknologier som defineres som fornybare i EUs fornybardirektiv kommer inn under ordningen, dermed også vannkraft.

Sertifikatprisen bestemmes av hvor stort tilskudd som må til for å gjøre det lønnsomt å bygge ut den ønskede mengde ny fornybar energi. Kraftutbyggere som skal få tilskudd fra sertifikatordningen må godkjennes av NVE. I Norge er det Statnett som administrerer ordningen, ved at de fører et elsertifikatregister. For en gjennomsnitts strømkunde vil innføringen av elsertifikater føre til at strømprisen gradvis øker med opp til noen hundre kroner per år. Ordningen er vedtatt å gjelde fram til år 2035.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg