kirkemøte

Artikkelstart

Et kirkemøte er en forsamling av offisielle kirkelige representanter som treffer beslutninger om kirkens lære og øvrige spørsmål som angår kirken.

Faktaboks

Også kjent som

konsil, synode

Begrepet konsil brukes oftest om de store felleskirkelige (økumeniske) kirkemøtene, mens synode refererer til kirkemøter for en lokalt avgrenset del av kirken.

I Den norske kirke er Kirkemøtet det øverste representative organet. Det ble første gang samlet i 1984.

Økumentiske kirkemøter

Det første kirkemøtet var Apostelkonsilet i år 48 eller 49. På 100- og 200-tallet ble det holdt flere provinssynoder. Det første økumeniske kirkemøte ble holdt i Nikea.

De sju økumeniske kirkemøtene

  1. Nikea i 325
  2. Konstantinopel i 381
  3. Efesos i 431
  4. Khalkedon i 451
  5. Konstantinopel i 553
  6. Konstantinopel i 680–681
  7. Nikea i 787

Etter det store skisma, splittelsen mellom den latinske (katolske) og den greske (ortodokse) kirken i 1054, har det ikke vært mulig å holde noe kirkemøte der hele kristenheten har vært representert.

Kirkemøter i den katolske kirke

Den katolske kirke regner følgende konsiler for økumeniske:

Fra 325 av er det bare biskoper og prelater av samme eller høyere rang som har stemmerett.

I den århundrelange tvisten om paven eller kirkemøtet er den høyeste kirkelige instans i den katolske kirke, seiret pavemakten fra Trient-konsilet av. Under andre Vatikankonsil ble forholdet mellom pave og konsil tilrettelagt på en ny måte ut fra konsilets tenkning om kirken som «Guds folk».

Kirkemøte av en annen type, uten juridisk beslutningsevne, hvor også legfolket er representert, og hvor storparten av den ikke-romerske kristenheten har deltatt, er oppstått gjennom den økumeniske bevegelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg