Faktaboks

Tertullian

Quintus Septimius Florens Tertullianus

Uttale
tertulliˈan
Født
160, Karthago
Død
220
Levetid - kommentar
fødselsår og dødsår er omtrentlige
Portrettbilde av Quintus Florens Tertullian

Tertullian var den første kjente latinske kristne forfatter, og en av de fire store kirkefedrene. Hans innflytelse skyldes både hans retoriske og språklige evner, og hans teologiske og filosofiske bidrag til den vestlige kirken. Til tross for hans store betydning i den tidlige kristendommen er store deler av livet hans ukjent for oss. Den viktigste kilden til hans liv er Hieronymus.

Biografi

Tertullian kom fra et hedensk hjem i Karthago. Vi kjenner ikke det eksakte tidspunktet for når han ble født, men beregninger ut i fra hans tekster tyder på at han ble født omkring 160. På dette tidspunktet var kristendommen en svært liten religion i den vestlige delen av Romerriket, men noen større menigheter eksisterte i for eksempel Roma og i Nord-Afrika der Tertullian tilbrakte sitt liv.

Tertullian studerte filosofi og rettsvitenskap og skrev også flere verk før han ble kristen, sannsynligvis i voksen alder. Gjennom historiske referanser i et av hans tidlige verk vet vi at at han var medlem av en menighet i 197, og at han var gift med en kristen kvinne. Ingen av hans verk skrevet før omvendelsen er bevarte, men flere andre kristne forfattere henviser til dem og de må følgelig ha sirkulert også etter Tertullians død.

Tertullian gikk over til montanistene noen år etter sin omvendelse. Da denne gruppen ble avvist, først av kristne autoriteter i den greske delen av riket (som hadde flest menigheter på denne tiden), deretter Roma og til slutt de kristne lederne i Nord-Afrika, brøt Tertullian med kirken. Dette bruddet medførte at mange senere kristne tenkere var forsiktige med å referere direkte til Tertullian, og Augustin av Hippo fordømte ham som kjetter i sitt verk De Haeresibus. Tertullians død er i likhet med hans fødsel vanskelig å fastsette. Mest sannsynligvis døde han en gang mellom 220 og 230.

Ettermæle

Han var skarpsindig og skrev en rekke verk preget av stilistisk mesterskap, religiøs glød og en juridisk formallogisk tenkemåte. Mye av dette skyldtes den grundige akademiske opplæringen Tertullian gjennomgikk i Nord-Afrika.

Tertullian la mye av grunnlaget for den latintalende kirkes teologiske terminologi, selv om noen få av hans verk var skrevet på gresk – kirkens hovedspråk på daværende tidspunkt. Det latinske begrepet for treenighet, trinitas, stammer fra Tertullian. Selv Augustin, som fordømte Tertullian som kjetter, gjentok flere av Tertullians formuleringer i sine egne verk, og Hieronymus hyllet Tertullians overlegne klokskap i en av sine epistler (70.5).

Tertullians forsvarsskrift for kristendommen, Apologeticus, ble først oversatt til norsk av C. J. Arnesen i bind 2 av Vidnesbyrd af Kirkefædrene (1880), og er i 2012 utgitt på Luther Forlag som Forsvarsskrift for de kristne (redigert av Dagfinn Stærk).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg