Philipp Melanchthon

Faktaboks

Philipp Melanchthon

Philipp Schwartzerd

Uttale
melˈanchthon
Født
15. februar 1497
Død
19. april 1560

Philipp Melanchthon. Kobberstikk av Albrecht Dürer, 1526.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Philipp Melanchthon, tysk teolog, humanist og reformator. Han var Martin Luthers nære venn og medarbeider under reformasjonen.

Fra 1518 var Melanchthon professor i Wittenberg. Hans verk Loci communes rerum theologicarum («Teologiens hovedpunkter», forkortet Loci, 1521) gav en sammenfatning av reformatorisk teologi og ble på fire år trykt 18 ganger.

Forut for riksdagen i Augsburg utformet Melanchthon den augsburgske konfesjon (Confessio Augustana, 1530). I Romerbrevskommentaren (1532) viser han en viss selvstendighet overfor Luther. I en komplettert utgave av Loci (1535) understreker Melanchthon troens intellektuelle side og viljens tilslutning til frelsen, mens han avviser predestinasjonslæren. I en ny utgave av Augustana (variata, 1540) endret Melanchthon artikkelen om nattverden i kalvinsk retning, og i Loci-utgaven av 1543 tilla han tradisjonen en viss betydning. Dermed imøtekom han den katolske kirkes måte å tenke på.

Ved Luthers død i 1546 stod Melanchthon som den selvskrevne leder av reformasjonen, men han klarte ikke å holde på denne posisjonen. Etter Leipzig-interimets kompromiss med Roma i 1548 ble Melanchthon stående som fører for en fraksjon (philippistene). Hans humanisme har hatt varig verdi for protestantismen, og var en viktig drivkraft bak det økumeniske arbeidet på reformasjonstiden.

Melanchthons skrifter er utgitt i Corpus reformatorum (28 bind, 1834–1860); kritisk utgave av Loci communes ved H. G. Pöhlmann (1997; latinsk tekst og tysk oversettelse).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg