Cyprian

Faktaboks

Cyprian
latin Thascius Caecilius Cyprianus
Uttale
cypriˈan
Født
200, Kartago
Død
14. september 258, Kartago
omtrentlig fødselsår

Cyprian var en tidlig kristen teolog, biskop og kirkefar som ble martyr og helgen.

Cyprian ble født i Karthago, utdannet til retor, gikk rundt 245 over til kristendommen og ble omkring 248 biskop i Karthago. Under keiser Decius' kristenforfølgelser flyktet han ut i ørkenen, men derfra ledet og trøstet han menigheten gjennom brev. Han grep særlig inn i tidens mest akutte kirkelige problem: hvordan man skulle stille seg overfor dem som hadde avsverget sin kristentro under forfølgelsene eller hadde oppgitt den, og som siden søkte om å bli gjenopptatt i kirken. De såkalte confessores krevde rett til å utstede «fredsbrev» for alle frafalne som søkte gjenopptagelse, mens et strengere parti fastholdt at frafalne bare kunne gjenopptas på dødsleiet. Cyprian ville at man skulle skjelne mellom forskjellige klasser av botferdige frafalne; at de enkelte tilfeller skulle granskes av biskopene, som ifølge ham var den rette instans til å avgjøre slike saker, og at man skulle utvise strenghet.

Cyprian var også mot splittelser innen kirken og bekjempet alle skismatikere. Han mente at dåp utført utenfor den ene katolske kirke var ugyldig, og selv martyriet kunne ikke gagne den som hadde skilt seg fra kirken, lærte han i skriftet De unitate ecclesiae catholicae (oversatt av Johannes Nilsson Skaar i Vidnesbyrd af kirkefædrene, bind 1, 1880). Kirkens enhet har sin garanti i episkopatet. Den som bryter med sin biskop, bryter med kirken. Biskopene er apostlenes arvtagere, prinsipielt likestilt; den romerske biskop er bare en biskop blant likemenn.

Under Valerians forfølgelse ble Cyprian martyr; han ble halshugd 14. september 258. Festdag: 16. september.

Av hans skrifter kan nevnes De mortalitate, De bono patientiae (oversatt av Ole Ugland i Vidnesbyrd af kirkefædrene, bind 6, 1883), De oratione dominica (oversatt av Johannes Nilsson Skaar 1880).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg