Grunnen til skolastikken ble lagt av Augustin på 300-tallet.

Augustin av Philippe de Champaigne, . Falt i det fri (Public domain)

Philippe de Champaigne. Ex Voto, 1662. Olje på lerret, 165 x 229 cm. Louvre, Paris. Bildet viser abbedisse Agnès Arnauld og søster Catherine de Ste-Suzanne, malerens datter.

Fri. fri

Philippe de Champaigne var en flamsk-fransk maler. Han kom til Paris i 1621, fikk store oppdrag for Maria Medicis hoffmaler og ble kardinalene Richelieus og Mazarins portrettør. Siden ble han kongens. Han var også medstifter av akademiet i 1648.

Champaigne malte religiøse og historiske bilder, men især portretter, og hadde store utsmykningsoppgaver. Etter at han blant annet på grunn av sin hustrus død i 1638 var blitt religiøst grepet, og hadde levd en tid i Port-Royal og kommet under jansenistisk innflytelse, utviklet hans kunst seg mot større klarhet i formen og en ekte og inntrengende karakteristikk, fjernt fra den fremherskende Le Brun'ske pompøse barokk.

Til hans mest kjente arbeider hører portrettene av kardinal Richelieu, Ludvig 13 og kunstnerens datter som nonne, det gripende Ex voto (1662), alle i Louvre. Utgått fra den flamske skole frigjorde han seg fra så vel Rubens som den italienske påvirkning. Han er ved siden av Eustache Le Sueur den fremste representant for det franske formstrenge og asketiske maleri på 1600-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.