Faktaboks

Eusebius fra Caesarea

Eusebius, Eusebios

Uttale
evsˈebios
Født
265
Død
340
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår; død 339 eller 340.
Eusebius fra Caesarea
Eusebius fra Caesarea
Av /Österreichische Nationalbibliothek 𝒲.

Eusebius fra Caesarea var en gresk biskop og teologisk forfatter, kalt kirkehistoriens far. Han hadde tilnavnet Pamphili (det vil si Pamphilus' åndelige sønn). Eusebius virket ved teologskolen i Caesarea i Palestina som Origenes hadde grunnlagt, og forble hele sitt liv origenist.

I 313 eller 314 ble han biskop i Caesarea og skrev en bok om sin samtids martyrier i Palestina. Han opplevde omslaget i statens religionspolitikk etter den romerske keiseren Konstantins seier i 313, og ble en begeistret tilhenger av keiseren og hans kirkepolitiske mål: å skape en samlet rikskirke med statens støtte. I takknemlighet skrev han en Konstantin-biografi i fire bøker som ble avsluttet etter Konstantins død i 337. Dette verket inneholder meget verdifullt historisk materiale.

Som kirkepolitiker ble Eusebius innviklet i den arianske strid, der han inntok et mellomstandpunkt. Han underskrev Nikea-møtets læreformel i 325 med dårlig samvittighet for å oppnå fred i kirken, men da striden fortsatte, opptrådte han igjen som halv-arianer.

Verker

Hans hovedverk er Historia ecclesiastica, en kirkehistorie i 10 bøker (sannsynligvis fra år 323 evt.). Den er vår hovedkilde til de første 300 år av kirkens historie og inneholder mange sitater fra eldre kilder. I dette verket er kirkehistorien betraktet fra den seirende kirkes synspunkt. Han skrev også et stort verk av verdenshistorisk art, Chronica, med sammenfatning av den bibelske kronologi og stoff overtatt fra de greske historikerne. Kirkehistorien er oversatt til dansk av K. Bang (1930–35) og til svensk av O. Andrén (1999).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg