indium

Indium, metallisk grunnstoff som tilhører gruppe 13 i grunnstoffenes periodesystem.

Faktaboks

Uttale
ˈindium
Etymologi
av indigo

Egenskaper

Indium er et sølvhvitt, glinsende metall. I ren form er det mykt og plastisk, mykere enn f.eks. bly, og det lar seg forme med hånden. I likhet med bly avsetter indiummetall merker når det strykes mot papir. I tørr luft og ved vanlig temperatur reagerer indium så langsomt med oksygen at metallet beholder sitt blanke utseende. I fuktig luft og ved oppvarming blir metallet gradvis oksidert. Ved rødglød brenner metallet med blå flamme til indium(III)oksid. Metallet løser seg i syrer, men ikke i baser fordi hydroksidet, In(OH)3, er basisk.

Indium er hovedsakelig treverdig (oksidasjonstall III) i sine kjemiske forbindelser, men forbindelser hvor det har oksidasjonstall I og II blir også dannet. Indium ligner gallium og thallium i sine kjemiske egenskaper. Indium(III)oksid, In2O3, er et hvitt til svakt gulfarget fast stoff. Indium(III)klorid og -sulfat er hvite krystallinske stoffer. Hydroksidet, In(OH)3, felles som et hvitt bunnfall ved å sette alkalihydroksid eller ammoniakk til en løsning av treverdige indiumsalter.

Forekomst, fremstilling

I naturen forekommer indium bare i små spredte forekomster, fremfor alt sammen med sink, men også i bly-, jern- og kobbermalmer. I disse kan konsentrasjonene komme opp i 0,1 %. Indium anrikes i slagger og biprodukter fra metallurgiske prosesser for fremstilling av andre metaller, særlig sink og bly. Indium blir vanligvis ekstrahert med syre, og etter raffinering av løsningen blir metallet fremstilt ved elektrolyse. Indiumholdige forekomster finnes i USA, Peru, Japan, Tyskland og Russland.

Bruk

Indium anvendes til beskyttelse mot korrosjon både som legeringstilsetning og som overflatebelegg på andre metaller, særlig for lagermetaller. Pga. det lave smeltepunket blir metallet brukt som tilsetning til loddemetall og andre lettsmeltende legeringer for anvendelse i elektriske sikringer, brannvernapparater, kirurgiske legeringer, dentallegeringer o.l. Videre blir indium brukt som tilsetning til sølv for å hindre at det svertes ved dannelse av Ag2S i nærvær av svovelholdige forbindelser, f.eks. ved reduksjon av små mengder SO2 i luft, i legeringer for fremstilling av smykker, i kontrollstaver i kjernereaktorer og i elektronisk industri i transistorer, dioder m.m. Indiumantimonid, -arsenid og fosfid blir også brukt i mikroelektroniske komponenter, og dessuten i laserteknikk, solbatterier, detektorer og filtere for infrarød stråling m.m.

Historie

Indium ble oppdaget i 1863 av to tyske forskere, F. Reich og H. T. Richter, ved spektroskopiske undersøkelser av et sinkblendemineral. De observerte karakteristiske indigoblå spektrallinjer som tilhører indiums spektrum.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg