Hvithai
Hvithai. Av /iStock. Begrenset gjenbruk

hvithai

Great White Shark
Hvithai med pelssel
Hvithai springer opp av vannet under jakt på pelssel utenfor Cape Town i Sør-Afrika.
Hvithai med pelssel
Av /iStock.
Hvithai-hode
Hode av hvithai i vannflaten.
Hvithai-hode
Av /iStock.

Artikkelstart

Hvithai er en bruskfiskart i håbrannfamilien. Hvithaien er verdens tredje største fisk (etter hvalhaien og brugda).

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Carcharodon carcharias
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)

Bygning

Voksne hvithaier er fire til åtte meter lange og kan veie opptil to tonn. Den største hvithaien som er registrert veide 3400 kilogram. Det er tidligere rapportert om et individ på 11 meter, og med antatt vekt på over ti tonn, tatt utenfor New Brunswick i Canada. Dette var en feilobservasjon, og var trolig ei brugde.

Som hos mange haier, har hvithaien mange tenner. De er trekantede, skarpt sagtannede og kan bli åtte til ti centimeter lange.

Generelt er biologien dårlig kjent.

Utbredelse og levevis

Hvithai finnes i alle verdens hav, men er vanligst i tempererte til tropiske hav. Den kan vandre over relativt store avstander. Ved hjelp av radiomerking har man påvist vandringer blant annet mellom Nord-Amerika og Hawaii, og mellom Sør-Afrika og Australia. Eldre hvithai holder seg vanligvis i åpent hav på dyp fra null til tusen meter, mens yngre individer oppholder seg nærmere kysten.

Stort sett opptrer hvithaien som enslige individer, mer sjelden i par. Dersom det finnes et stort kadaver, for eksempel av en hval, så kan hvithaien opptre i større grupper, men dette er sjelden.

Hvithaien er et rovdyr som stort sett lever av sjøpattedyr og fisk, men den spiser også skilpadder, muslinger og krepsdyr.

Hvithai anses for å være aggressiv og farlig for mennesker, selv om antall angrep fra hai på mennesker er relativt lavt.

Formering og livshistorie

Hvithaien har som all bruskfisk indre befruktning, og eggene klekkes inne i moren. De føder altså levende unger, og kullstørrelsen kan være mellom fem og ti individer.

Mens ungene er i buken på mor, lever de av plommesekken og ubefruktede egg som moren har produsert. Drektighetstiden er ikke kjent, men antas å være mellom 12 og 18 måneder.

Hvithaien vokser langsomt og bruker lang tid på å nå kjønnsmoden alder. Hunner reproduserer ofte for første gang etter at de har blitt 4–4,5 meter lange.

Forvaltning

Den langsomme veksten, seine kjønnsmodningen og det lave antallet avkom gjør at hvithaien er truet av overbeskatning og ulike menneskelige inngrep. I de senere år har hvithaien blitt klassifisert som truet (kategorisert som VU-vulnerable på den globale rødlisten til IUCN).

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

hvithai
Carcharodon carcharias
Artsdatabanken-ID
204822
GBIF-ID
2420694

Kommentarer (10)

skrev Bruheim Jon

Heisan hoppsan, når er jeg ingen marin biolog, men jeg lurer svart på hvordan du kan dokumentere en hvithai som ble målt til 3400kg for mange mange år siden. Denne haiens omfang er i alle fag kretser lagt død blant ledende forskere. Og at den er dokumentert, neeppe. Men det er vel en almen oppfattning at den i ekstreme tilfeller kaan overstige 2 tonn. (Stort nok det) Når du fisker hai har du vel ikke med den en vekt som tåler 600kg, om ikke du er i en båt. Fra flere kilder hevdes det at den stærste hvithaiien kanskje var nesten 7 meter , men hvem vet. Selv om detter er et leksikon, så kan jeg ikke dy meg for å sitere norske Wikiipedia, som kategorisk slår fast at hvithaien blir 11 meter..basta bom Elsker ahaier, har 15 bøker men vil aldri være dykke kompis med en.Ja ja mye seriøst og myeutsagn som står se. Altså ikke marinbiolog, men sykepleier. Artig med respons.

skrev Bruheim Jon

Så hvor var det så denne hunnvithaien ble eliminert, dette vet jeg jo ikke, men den kan da ikke ha vært lengre en lengs? Mener du altså at hvithaien ble større for 3-4-5hundre årsiden, da vektene ikke var som i dag? Fantastiske dyr, dykket med to stk. i S-Afrika, ikke mer en kanskje600-700kg, men like vel. Dette blir jo litt lite leksikon nivå av meg, men kan du tenke deg en grunn til at spekkhoggere ikke dreper mennesker, mens mindre haier gjør det av og til. Finner ingen litteratur om det. Håper på Svar.. JB

svarte Asbjørn Vøllestad

HeiJeg skal forsøke å svare på noe av det du spør om. Rapporten om en hvithai på 3.4 tonn kommer fra en kubansk rapport. Jeg og andre har ingen grunn til å mistro denne rapporten. Slike store haier er oftest fanget som bifangst i annen type fiskeredskap. Da tas de på land og veies på store kommersielle vekter (som mange fiskemottak har). Men rapporten om en 11 m hvithai er blitt dokumentert å være feil.De fleste rovdyr (i betydning dyr som spiser andre dyr) tilpasser seg et utvalg byttedyr og spesialiserer seg på dette. Spekkhoggere er fleksible i byttevalg, men likevel er mange familiegrupper spesialisert på spesielle byttedyr. I det nordlige Stillehavet (utenfor Canada og USA) har vi familiegrupper som enten er spesialister på sild, laks eller store havpattedyr. Og de skifter tilsynelatende ikke byttedyr. Hvithai ser derimot ut til å være en generalist - altså ikke spesialisert på noen spesielle byttedyr. Da kan mennesker også blir angrepet.Håper dette var av interesseAsbjørn

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg