pelssel

Pelssel, betegnelse på to slekter i familien øreseler; nordlige pelsseler, Callorhinus, og sørlige pelsseler, Arctocephalus. Pelsselene er polygame; og hannene er atskillig større enn hunnene, som regel 1,5–2 m lange mot hunnenes 1–1,5 m. Føden utgjøres for det meste av fisk, blekksprut og krepsdyr, men kan også omfatte pingviner. De er kjennetegnet ved en svært tett underpels, som til tider har vært sterkt ettertraktet. Alle artene av pelsseler har vært utsatt for hard beskatning, og mange av de sørlige pelsselene har vært nær utryddelse; flere av artene regnes i dag for å være sårbare.

Slekten Callorhinus omfatter bare én art, nordlig pelssel (Callorhinus ursinus), som er utbredt i det nordlige Stillehavet, fra Japanhavet og Okhotskhavet, gjennom Beringhavet og sørover langs Nord-Amerika til California. Denne arten har den tetteste, og dermed den mest verdifulle pelsen.

De åtte artene av sørlig pelssel har en mer sørlig utbredelse, og er kjent fra Sørishavet, Søratlanteren, Sør-Amerika, Galapagosøyene, nedre California, Sør-Afrika, New Zealand og Australia. Av disse artene er det kerguelenpelsselen som har den tetteste og mest ettertraktede pelsen.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg