Callorhinus ursinus

Nordlig pelssel, Callorhinus ursinus, på St. George Island, Pribilof Islands, Alaska, USA.

Callorhinus ursinus
Av /Shutterstock.

Pelsseler er en gruppe innenfor familien øreseler. Den omfatter to slekter: nordlige pelsseler, Callorhinus, og sørlige pelsseler, Arctocephalus.

Pelsselene er kjennetegnet ved en svært tett underpels, som til tider har vært sterkt ettertraktet. Alle artene av pelsseler har vært utsatt for hard beskatning, og mange av de sørlige pelsselene har vært nær utryddelse; flere av artene regnes i dag for å være sårbare.

Pelsselene er polygame; og hannene er atskillig større enn hunnene, som regel 1,5–2 m lange mot hunnenes 1–1,5 m. Føden utgjøres for det meste av fisk, blekksprut og krepsdyr, men kan også omfatte pingviner.

Nordlige pelsseler

Slekten Callorhinus omfatter bare én art, nordlig pelssel (Callorhinus ursinus), som er utbredt i det nordlige Stillehavet, fra Japanhavet og Okhotskhavet, gjennom Beringhavet og sørover langs Nord-Amerika til California. Denne arten har den tetteste, og dermed den mest verdifulle pelsen.

Sørlige pelsseler

Pelsseler
Pelsseler (Arctocephalus pusillus), hann omgitt av hunner, Cape Cross, Namibia.
Pelsseler
Av /Shutterstock.

De åtte artene av sørlig pelssel har en mer sørlig utbredelse, og er kjent fra Sørishavet, Sør-Atlanteren, Sør-Amerika, Galapagosøyene, nedre California, Sør-Afrika, New Zealand og Australia. Av disse artene er det kerguelenpelsselen som har den tetteste og mest ettertraktede pelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg