Cape Town

Cape Town

Av /Store norske leksikon ※.

Cape Town. Utsikt over Cape Town fra Signal Hill, mot det kjente Table Mountain. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Cape Town ligger vakkert til ved Table Bay, delvis omkranset av Table Mountain, Devil's Peak, Lion's Head og Vlaeberg.

Cape Town er en by i Sør-Afrika, hovedstad i provinsen Western Cape. Byen ligger ved nordenden av Cape Peninsula, nord for Kapp Gode Håp. Storbyområdet har 3 660 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon), hvorav 58 prosent fargede, 29 prosent hvite, 12 prosent svarte og 1 prosent asiater. Byen ligger vakkert til ved Table Bay, delvis omkranset av Table Mountain (1087 meter over havet), Devil's Peak, Lion's Head og Vlaeberg. I bukta utenfor byen ligger Robben Island.

Faktaboks

Uttale
keip taun
Også kjent som

Kappstaden

afrikaans Kaapstad

xhosa iKapa

Næringsliv

Havnen er godt utbygd og er en av landets viktigste havner. Det eksporteres blant annet gull, diamanter og frukt. Byen har internasjonal lufthavn (D. F. Malan). Det er variert industri som blant annet omfatter petroleumsraffinering, produksjon av kjemikalier, lær- og plastvarer, tekstiler, biler samt næringsmidler. Byen har et stort skipsverft. Turismen er økende.

Cape Town har universitet (grunnlagt i 1918), flere høyskoler, opera, museer, anglikansk og romersk-katolsk domkirke. Det går en kabelbane til Table Mountain.

Bybeskrivelse

Cape Town er en moderne storby med brede, rette gater, og er rikt utstyrt med plasser og parker. Av den gamle nederlandske byen, grunnlagt i 1652 av Jan van Riebeck som den første i Sør-Afrika, står blant annet kastellet (1666–1677) igjen. Andre historiske bygninger er den gamle høyesterettsbygningen og kirken Groote Kerk (1836).

En del av Table Bay ble fylt igjen under andre verdenskrig, noe som muliggjorde en ekspansjon av sentrumsområdet nordøstover fra den gamle bykjernen.

Historie

Cape Town ble en viktig nederlandsk provianteringsstasjon på sjøveien til India og utgangspunkt for boernes innvandring til Sør-Afrika. Området var besatt av britene i årene 1795–1802 og fra 1806. Cape Town har bystatus fra 1840.

Motstand mot apartheidsystemet førte i 1980-årene til omfattende opptøyer og uro, spesielt i de svarte bydelene og slumbyer. Flere ganger ble disse områdene, som Crossroads, jevnet med jorden og innbyggerne tvangsflyttet til bantustans. Den svarte bydelen District Six ble i 1965 erklært som hvitt område, befolkningen (cirka 60 000) tvangsflyttet og bydelen rasert.

Les mer i Store norske leksikon

Kilder

Kommentarer (4)

skrev Claus Diseth

Hei!Det er en feil i artikkelen om Cape Town. Det står at «byen er sete for Sør-Afrikas høyesterett». Dette er ikke korrekt. Høyesterett har sete i Bloemfontein. Sør-Afrika har forøvrig tre hovedsteder; Cape Town (lovgivende/parlamentet), Pretoria (utøvende/regjeringen) og Bloemfontein (juridisk/Høyesterett). I tillegg er det nå etablert en konstitusjonell Høyesterett i Johannesburg som kun konsentrerer seg om grunnlovsspørsmål.Mvh Claus Diseth

svarte Marianne Millstein

Hei og takk for meldingen, artikkelen vil bli oppdatert om ikke så alt for lenge, skal ta med meg tilbakemeldingen din da. Mvh Marianne, fagansvarlig

skrev Claus Diseth

Hei! Jeg sendte dere følgende melding i mars 2014. Artikkelen er fortsatt ikke oppdatert... «Hei! Det er en feil i artikkelen om Cape Town. Det står at «byen er sete for Sør-Afrikas høyesterett». Dette er ikke korrekt. Høyesterett har sete i Bloemfontein. Sør-Afrika har forøvrig tre hovedsteder; Cape Town (lovgivende/parlamentet), Pretoria (utøvende/regjeringen) og Bloemfontein (juridisk/Høyesterett). I tillegg er det nå etablert en konstitusjonell Høyesterett i Johannesburg som kun konsentrerer seg om grunnlovsspørsmål.» Mvh Claus Diseth

svarte Mari Paus

Hei igjen og takk for påminnelse! Jeg har tatt bort feilen nå. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg