Faktaboks

Cape Town

Kappstaden

afrikaans Kaapstad

xhosa iKapa

Uttale
keip taun
Cape Town

Cape Town

Av /Store norske leksikon ※.
Cape Town

Cape Town. Utsikt over Cape Town fra Signal Hill, mot det kjente Table Mountain. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Cape Town fra helikopter
Cape Town ligger vakkert til ved Table Bay, delvis omkranset av Table Mountain, Devil's Peak, Lion's Head og Vlaeberg.

Cape Town er den nest-største byen i Sør-Afrika, hovedstad i provinsen Western Cape og sete for Sør-Afrikas parlament. Storbykommunen har 4,4 millioner innbyggere (2019).

Byen ligger vakkert til ved Table Bay, delvis omkranset av Table Mountain (1087 meter over havet), Devil's Peak og Lion's Head. I bukta utenfor byen ligger Robben Island.

Økonomi

Hovedhavnen i Cape Town er godt utbygd og er en av landets viktigste havner. Den er hovedhavnen for eksport av landbruksprodukter fra provinsen. I tillegg er det flere mindre fiskerihavner. Industrien domineres av bearbeiding av landbruksprodukter sammen med klær og tekstil-produksjon. Byen har også en voksende turistsektor og film- og TV-produksjon, og den er sentrum for framvoksende høyteknologiske bedrifter.

Cape Town har flere universiteter og høyskoler (det eldste universitetet ble grunnlagt i 1918, men har røtter tilbake til 1829), opera, museer, anglikansk og romersk-katolsk domkirke. Det går en kabelbane til fjellet Table Mountain.

Bybeskrivelse

Sentrum i Cape Town framstår som en moderne storby med brede, rette gater, og er rikt utstyrt med plasser og parker. Av den gamle nederlandske byen, grunnlagt i 1652 av Jan van Riebeck som den første i Sør-Afrika, står blant annet kastellet (1666–1677) igjen. Andre historiske bygninger er den gamle høyesterettsbygningen og kirken Groote Kerk (1836). Langs åssidene sør for bysentrum finner vi de store villa-forstedene, mens slettelandet nord for byen huser industri og de store fargede og afrikanske bosettingene.

En del av Table Bay ble fylt igjen under andre verdenskrig, noe som muliggjorde en ekspansjon av sentrumsområdet nordøstover fra den gamle bykjernen.

Historie

Cape Town ble en viktig nederlandsk provianteringsstasjon på sjøveien til India og utgangspunkt for boernes innvandring til Sør-Afrika. Området var okkupert av britene i årene 1795–1802 og fra 1806. Cape Town har hatt bystatus siden 1840.

Motstand mot apartheidsystemet førte i 1980-årene til omfattende opptøyer og uro, spesielt i de svarte bydelene og slumbyene. Flere ganger ble disse områdene, som Crossroads, jevnet med jorden og innbyggerne tvangsflyttet til bantustans. Den svarte bydelen District Six i sentrum ble i 1965 erklært som hvitt område, befolkningen (cirka 60 000) ble tvangsflyttet til sletteområdet nord for byen, og bydelen ble rasert.

Demografi, sosiale forhold og politikk

Den fargede befolkningen er en minoritet i Sør-Afrika, men har historisk utgjort et flertall i Cape Town. Nå utgjør denne gruppen rundt 40 prosent. Svarte afrikanere utgjør 43 prosent og hvite 16 prosent av befolkningen. 49,5 prosent av byens befolkning lever under fattigdomsgrensen. Rundt 20 prosent har tilhold i skur med ulik tilgang på vann, strøm og sanitæranlegg.

Ved opprettelsen av storbykommunen Cape Town i 2000 hadde ANC ledelsen av byen, men fra valget i 2006 har byen vært styrt av Democratic Alliance med stadig sterkere oppslutning fra fargede velgere. Ved kommunevalget i 2016 fikk partiet 66 prosent av stemmene, men gikk tilbake til 58,2 prosent ved valget i 2021. ANC fikk 24 prosent i 2016 og 18,6 prosent i 2021.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Claus Diseth

Hei!Det er en feil i artikkelen om Cape Town. Det står at «byen er sete for Sør-Afrikas høyesterett». Dette er ikke korrekt. Høyesterett har sete i Bloemfontein. Sør-Afrika har forøvrig tre hovedsteder; Cape Town (lovgivende/parlamentet), Pretoria (utøvende/regjeringen) og Bloemfontein (juridisk/Høyesterett). I tillegg er det nå etablert en konstitusjonell Høyesterett i Johannesburg som kun konsentrerer seg om grunnlovsspørsmål.Mvh Claus Diseth

svarte Marianne Millstein

Hei og takk for meldingen, artikkelen vil bli oppdatert om ikke så alt for lenge, skal ta med meg tilbakemeldingen din da. Mvh Marianne, fagansvarlig

skrev Claus Diseth

Hei! Jeg sendte dere følgende melding i mars 2014. Artikkelen er fortsatt ikke oppdatert... «Hei! Det er en feil i artikkelen om Cape Town. Det står at «byen er sete for Sør-Afrikas høyesterett». Dette er ikke korrekt. Høyesterett har sete i Bloemfontein. Sør-Afrika har forøvrig tre hovedsteder; Cape Town (lovgivende/parlamentet), Pretoria (utøvende/regjeringen) og Bloemfontein (juridisk/Høyesterett). I tillegg er det nå etablert en konstitusjonell Høyesterett i Johannesburg som kun konsentrerer seg om grunnlovsspørsmål.» Mvh Claus Diseth

svarte Mari Paus

Hei igjen og takk for påminnelse! Jeg har tatt bort feilen nå. Vennlig hilsen Mari i redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg