Hvalhai. Av /iStock. Begrenset gjenbruk

hvalhai

Hvalhai fotografert av Stefan i Georgia Aquarium. Tilgjengelig under CC BY-SA 2.5
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Hvalhaien er verdens største fisk. Den er sjelden, men finnes i varme farvann over hele kloden og kan vandre over store områder. Hvalhaien lever hovedsakelig av plankton og småfisk. Den føder levende unger.

Faktaboks

Også kjent som
Rhincodon typus

Hvalhaien tilhører klassen haier og skater, og er den eneste arten i hvalhaifamilien (Rhincodontidae). Se mer om systematikk nedenfor.

Bygning

Hvalhaien er verdens største fisk, men det er betydelig uenighet i litteraturen om hvor stor den egentlig kan bli. Den største hvalhaien som er fanget og målt, var 20 meter lang og veide 34 tonn. Men stort sett er det svært få presise målinger som er foretatt – til det er fisken for stor. De fleste mål som er oppgitt er derfor basert på mer eller mindre gode estimater (øyemål). Det er heller ingen data som forteller oss hvor fort hvalhaien vokser eller hvor lenge den kan leve.

Hvalhaien har et bredt og flatt hode, med en stor og frontstilt munn. Tennene er små, mens gjellene er dekket av et filtreringsapparat tilsvarende bardehvalenes barder. Kroppen er dekket av lyse flekker samt en rekke både horisontale og vertikale lyse striper mot en mørk bakgrunn.

Levevis

Hvalhai som spiser. Arten lever trolig hovedsakelig av plankton og småfisk som siles (filtreres) ut fra sjøvannet.
r
Av /iStock.

Hvalhaien lever trolig hovedsakelig av plankton og småfisk som siles (filtreres) ut fra sjøvannet. Filterapparatet til hvalhaien er bygd på en måte som tillater at vann kan suges aktivt inn i munnen. Dette er ulikt hos brugde, som må svømme aktivt for å få vannet inn i munnen. Den mer aktive måten å filtrere på gjør at hvalhaien kan spise aktive organismer som stimende fisk. Det er blant annet dokumentert at hvalhaien spiser fiskearten australsk ansjos (Engraulis australis). Det er imidlertid fortsatt lite konkret kunnskap om hva hvalhaien spiser, og hvordan de søker opp og finner maten.

Det har generelt vært antatt at hvalhaien legger egg. Dette er imidlertid basert på anekdotiske data. Nyere observasjoner av en gravid hvalhaihunn seint i graviditeten viser at hvalhaien har indre befrukting som all annen hai, og at de føder et relativt stort antall unger. Det ble funnet opptil 300 egg og nyklekte hvalhaiunger i hunnens eggstokker. De største ungene var 58–64 centimeter lange og hadde brukt opp plommesekkmassen. Det er også funnet hvalhaiunger med gjenværende plommesekk som målte 94 centimeter. Hvalhaien har altså samme reproduksjonsmåte som de fleste andre haier. Det er imidlertid ingen observasjoner av paringsatferd som kan fortelle noe mer om hvordan paring og partnervalg foregår. Det er også uklart hvor lenge hvalhaihunnen går drektig.

Utbredelse

Hvalhaien er å finne i de fleste varme farvann over hele Jorden, vanligst i kystområder. Hvalhaien ser imidlertid ut til å være en sjelden art. Pågående studier har vist av hvalhaien kan vandre over svært lange avstander; ett eksempel var et individ som vandret mer enn 13 000 kilometer på 37 måneder. Det pågår for tiden flere studier der det festes sendere til ryggfinnen. Disse senderne registrerer posisjon og sender denne informasjonen via satellitt når hvalhaien svømmer i overflata. Spredte observasjoner antyder at hvalhaien foretar rettede vandringer, og vender tilbake til faste områder for å spise og kanskje også for å føde ungene sine. Hvalhaien er imidlertid en vanskelig art å studere; den er stor, beveger seg over svært store områder, er fåtallig, og lar seg vanskelig observere.

Forvaltning

Hvalhaien beskattes i liten grad. Tidligere foregikk det begrenset fiske i Asia, samt at hvalhai ble tatt som bifangst. I tillegg blir en del hvalhai påkjørt av båter; årsaken er at hvalhaien ofte svømmer helt i overflaten og gjerne også relativt nær land. Det foregår for tiden ikke noe rettet fiske etter hvalhai, og det er flere internasjonale initiativ for å verne arten. Flere steder har turistnæringen startet hvalhaisafari og lignende aktiviteter; dette vil gi insentiver til å sikre bestandene lokalt.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Underrekke Virveldyr Vertebrata
Klasse Haier og skater Elasmobranchii
Orden Orectolobiformes
Familie Hvalhaifamilien Rhincodontidae
Art Hvalhai Rhincodon typus

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg